Një endokrinolog zbuloi se sa gjalpë mund të hamë në ditë
Një endokrinolog zbuloi se sa gjalpë mund të hamë në ditë

Gjalpi mund të jetë pjesë e një diete të shëndetshme, por kombinimi i tij me sheqer nuk rekomandohet dhe është e rëndësishme të kufizoni sasinë në 10 deri në 30 gramë në ditë. Kështu pohon endokrinologia Regina Finogentova.
“Gjalpi mund dhe duhet të hahet. Është një produkt ushqimor i shëndetshëm dhe duhet të përfshihet në dietën e fëmijëve dhe grave shtatzëna. Gjalpi i papërpunuar termikisht, në varësi të dietës dhe karakteristikave individuale të organizmit, mund të konsumohet nga 10 deri në 30 gramë në ditë”, tha ajo.
Gjalpi shkon mirë me ushqimet me niseshte, por keq me sheqerin. Prandaj nuk duhet ta teproni me ëmbëlsirat, prodhimi i të cilave përfshin gjalpin. Gjithashtu, konsumimi i kombinuar i yndyrave shtazore dhe bimore nuk rekomandohet, pasi kjo mund të përkeqësojë tretjen.
“Kur hani gjalpë përmirësohet gjendja e lëkurës, thonjve dhe flokëve. Yndyrnat e pangopura nga vaji ruajnë elasticitetin dhe tonin e enëve të gjakut, glikosfingolipidet mbrojnë zorrët nga infeksionet dhe vitamina A redukton inflamacionin. “Tryptofani, që gjendet në yndyrën e qumështit, stimulon prodhimin e serotoninës, që do të thotë se përmirëson disponimin dhe ndihmon në rregullimin e ciklit gjumë-zgjim”, shpjegoi dietologu.
Të gjitha përfitimet e përmendura i referohen vetëm gjalpit natyral, theksoi doktori. Zëvendësuesit e yndyrës së qumështit, spërkateve të tjera dhe margarinës nuk janë të mira për shëndetin.