Dy ushqime që i hamë pothuajse çdo ditë shkatërrojnë mëlçinë
Dy ushqime që i hamë pothuajse çdo ditë shkatërrojnë mëlçinë

Majoneza dhe ketchup zënë një vend të veçantë në botën e kuzhinës si shtesa të preferuara në sanduiçe, sallata dhe barbekju. Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se këto ushqime, edhe pse të njohura, mund të jenë shumë të dëmshme për shëndetin.
Sipas nutricionistes Lisa Richards, majoneza tradicionale, e cila bëhet nga vezët dhe vaji, është e pasur me yndyra të ngopura.
“Këto yndyrna mund të rrisin nivelet e kolesterolit në gjak dhe të çojnë në bllokimin e arterieve”, shpjegon ajo.
Dr. Eric Netkin shton se konsumimi i majonezës mund të stresojë mëlçinë, e cila lufton për të filtruar yndyrën e tepërt dhe toksinat. Ndërsa majoneza e bazuar në vajra më të shëndetshëm, si vaji i ullirit, është një alternativë më e mirë, është ende thelbësore ta hani atë në moderim.
Nga ana tjetër, ketchup shpesh është i ngarkuar me sheqer, veçanërisht në formën e shurupit të misrit me fruktozë të lartë.
“Konsumimi i tepërt i ketchup-it mund të kontribuojë në zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës dhe shtimit të peshës”, paralajmëron dietologu Richards.
Këto pasoja mund të ndikojnë seriozisht në shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut, ndaj keçapi është një tjetër erëz që duhet konsumuar me kujdes.
Të dyja salcat janë shpesh të pranishme në dietën e përditshme, por ekspertët theksojnë rëndësinë e moderimit dhe përzgjedhjes së kujdesshme. Për një dietë më të shëndetshme, rekomandohet përdorimi i alternativave natyrale ose salcave me përmbajtje të reduktuar të sheqerit dhe yndyrës.
Duke pasur parasysh se sa të njohura janë majoneza dhe ketchup-i, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për efektet e tyre potencialisht të dëmshme. Është gjithmonë më mirë të zgjedhim alternativa me kalori të ulët dhe të pasura me vlera ushqyese për të ruajtur shëndetin tonë.