Kujdes me këto dy lloje ushqimesh rrezikojnë shëndetin e zemrës, paralajmërojnë nutricionistët!
Kujdes me këto dy lloje ushqimesh rrezikojnë shëndetin e zemrës, paralajmërojnë nutricionistët!

USHQIMI që hamë luan një rol kyç në mirëqenien tonë të përgjithshme, veçanërisht kur bëhet fjalë për shëndetin e zemrës. Lajmi i mirë është se ka shumë ushqime të shëndetshme që janë njëkohësisht të shijshme dhe të dobishme për sistemin tonë kardiovaskular. Por nga ana tjetër, shumë ushqime të njohura mund të jenë të dëmshme për zemrën nëse konsumohen në sasi të tepërta.
Ndoshta nuk do të na habitë që ushqimi i përpunuar nuk është i mirë për shëndetin tonë, por është e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm për rreziqet. Sipas nutricionistëve Mary Sabat, Susan Schachter dhe Lisa Richards, këto ushqime mund të jenë veçanërisht të dëmshme për zemrën tonë.
1. Patate të skuqura
Patate të skuqura janë ndoshta një nga gjërat e para që na vjen në mendje kur mendojmë për një rostiçeri të kripur. Fatkeqësisht, sado e shijshme që është kjo rostiçeri klasike, është po aq e keqe për shëndetin tuaj. Konsumimi i rregullt i patatinave mund të shkaktojë një sërë problemesh shëndetësore, duke përfshirë bllokimin e arterieve dhe një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës, pohon Sabat.
“Patatinat klasike zakonisht skuqen në vajra jo të shëndetshëm të pasur me acide yndyrore të ngopura dhe trans. Këto yndyrna mund të rrisin nivelet e kolesterolit dhe të nxisin formimin e pllakave në arterie, gjë që çon në bllokimin e arterieve me kalimin e kohës”, shpjegon ai për SheFinds.
Schachter thekson se kjo rostiçeri është gjithashtu “e mbushur me sasi të tepërta natriumi”, gjë që mund të shkaktojë një sërë problemesh shëndetësore. “Kombinimi i acideve yndyrore trans dhe marrja e lartë e natriumit mund të rrisë nivelet e kolesterolit LDL dhe të rrisë rrezikun e formimit të pllakave në arterie që çojnë në bllokim të arterieve dhe sëmundje kardiovaskulare”, tha ajo.
2. Djathë me bukë
“Djathi i bukës konsiderohet si një ushqim që bllokon arteriet për shkak të përmbajtjes së tij të lartë të yndyrave të pashëndetshme dhe karbohidrateve të rafinuara. Shpesh është i skuqur thellë, gjë që jo vetëm rrit përmbajtjen e kalorive, por gjithashtu fut yndyrna trans dhe yndyrna të ngopura nga vaji i skuqjes. ” paralajmëron Richards.
Ai shton se “acidet yndyrore trans dhe yndyrnat e ngopura rrisin nivelin e kolesterolit LDL (të keq), duke kontribuar në akumulimin e pllakave në arterie, gjë që rrit rrezikun e aterosklerozës dhe sëmundjeve të zemrës.
“Konsumimi i rregullt i djathit të pjekur, së bashku me ushqime të tjera të skuqura dhe me shumë yndyrë, mund të ketë efekte negative në shëndetin kardiovaskular dhe mirëqenien e përgjithshme. Merrni parasysh të zgjidhni ushqime më të shëndetshme”, përfundon Richards.