Shatë arsye të pabesueshme pse duhet të hani më shpesh spinaq – Nr. 5 do t’ju befasojë!

Shatë arsye të pabesueshme pse duhet të hani më shpesh spinaq – Nr. 5 do t'ju befasojë!

Spinaqi konsiderohet si një nga llojet më të shëndetshme të perimeve me gjethe jeshile. Vlera ushqyese e spinaqit përfshin antioksidantë dhe vitamina që kontribuojnë në parandalimin e sëmundjeve dhe shëndetin e trurit, zemrës dhe syve. Përveç kësaj, spinaqi është një ushqim i shkëlqyer për ata që duan të humbin peshë, sepse përmban pak kalori.

Mund të konsumohet i gatuar, i freskët, i ngrirë ose i papërpunuar. Nëse dëshironi ta konsumoni dhe nuk jeni adhurues të shijes, shtojeni në sallata të ftohta ose smoothie për të maskuar shijen. Një grup ekspertësh për portalin Shëndeti veçuan përfitimet më të famshme të konsumimit të spinaqit, më poshtë ju zbulojmë se cilat janë ato.

Mund të rregullojë presionin e gjakut

Spinaqi është një burim i nitrateve, përbërës kimikë natyralë që zgjerojnë enët e gjakut, përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe reduktojnë ngarkesën e zemrës. Një studim i vitit 2016 i botuar në revistën J Nutr., që përfshin shtatë gra dhe njëmbëdhjetë burra, zbuloi se konsumimi i katër pijeve të pasura me nitrate, duke përfshirë një pije spinaq, rriti nivelet e nitrateve në gjak.

Pija e spinaqit gjithashtu ul presionin e gjakut, me presionin diastolik të gjakut që mbetet i ulët pesë orë pas konsumimit. Presioni diastolik, numri i fundit në një lexim të presionit të gjakut, tregon presionin në arteriet midis rrahjeve të zemrës, raporton Health.

Ai përmban shumë lëndë ushqyese

Spinaqi është i pasur me lëndë ushqyese dhe me pak kalori. Tre gota spinaq sigurojnë mbi 300 për qind të vlerës ditore të vitaminës K. Ato sigurojnë gjithashtu mbi 160 për qind të vlerës ditore të vitaminës A dhe 40 për qind të vitaminës C. Vitaminat K dhe A mbështesin shëndetin e kockave, ndërsa vitamina C ndihmon në shërimin e plagëve, theksojnë ekspertët e shëndetit.

Spinaqi përmban 45 për qind të vlerës ditore të folatit, një vitaminë B që kontribuon në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ADN-së. Ai gjithashtu përmban hekur, magnez, kalium, kalcium dhe sasi të vogla të vitaminave të tjera B.

Mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve

Komponimet në spinaq mund të reduktojnë stresin oksidativ. Siç shkruan Health, stresi oksidativ është një çekuilibër midis antioksidantëve dhe radikalëve të lirë, atomeve të paqëndrueshme që mund të dëmtojnë qelizat. Disa kërkime sugjerojnë se stresi oksidativ rrit rrezikun e disa sëmundjeve, duke përfshirë kancerin, sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit 2.

Përmban antioksidantë

Spinaqi është i pasur me antioksidantë që reduktojnë inflamacionin dhe mbrojnë nga sëmundjet. Antioksidantët në spinaq përfshijnë kaempferol, quercetin, myricetin dhe isorhamnetin, të cilat janë flavonoide. Këto komponime mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve inflamatore.

5. Mund të mbështesë shëndetin e syve

Luteina, një antioksidant në spinaq, mund të zvogëlojë rrezikun e degjenerimit makular (AMD) të lidhur me moshën. Kjo sëmundje e syrit mund të turbullojë mprehtësinë vizuale të nevojshme për lexim dhe ngarje. AMD është shkaku kryesor i humbjes së shikimit tek njerëzit mbi 55 vjeç dhe parandalimi është thelbësor sepse AMD nuk ka shërim, raporton Health.

Studimet kanë treguar se spinaqi, i pasur me luteinë, rrit densitetin optik të pigmentit makular (MPOD). Ky pigment vepron si syze dielli të brendshme që mbrojnë sytë tuaj. MPOD e reduktuar është një faktor rreziku për AMD.

Ajo zvogëlon rrezikun e rënies njohëse

Efektet anti-inflamatore të spinaqit ndihmojnë në parandalimin e rënies njohëse të lidhur me moshën. Një studim i vitit 2015 i botuar në Alzheimer’s Dement gjurmoi zakonet e të ngrënit dhe aftësitë njohëse të më shumë se 900 njerëzve të moshës 58 deri në 98 vjeç gjatë pesë viteve.

Rezultatet treguan se njerëzit që konsumonin një deri në dy racione zarzavate me gjethe në ditë kishin aftësi njohëse të barasvlershme me njerëzit 7.5 vjet më të rinj.

Për një sistem të shëndetshëm të tretjes

Spinaqi është një burim i fibrave të patretshme që mbështet tretjen. Fibra është një karbohidrate që ju mban të ngopur dhe ndihmon në mbajtjen e lëvizjeve të rregullta të zorrëve. Fibrat e pazgjidhshme ndihmojnë ushqimin të kalojë më lehtë përmes sistemit tretës, duke parandaluar kapsllëkun. Gjithashtu, fibra në spinaq rrit masën e jashtëqitjes.

Është e rëndësishme të konsumoni spinaq të papërpunuar për marrjen maksimale të luteinës. Ngrohja me mikrovalë është mënyra më e mirë për të ruajtur vitaminën K, ndërsa zbardhja redukton ndjeshëm përmbajtjen e vitaminës C. Gatimi ul nivelin e vitaminës E, por rrit përmbajtjen e vitaminës A.

LEXO EDHE:

Back to top button