Mëngjesi pas të 40-tave: Si ta nisni ditën siç duhet për një shëndet të mirë?
Pas moshës 40 vjeçare, ushqyerja merr një kuptim të ri, sidomos kur bëhet fjalë për mëngjesin.

Nutricionistët paralajmërojnë se është e nevojshme të bëhen ndryshime në vaktin e mëngjesit, i cili duhet të jetë i pasur me lëndë ushqyese dhe të plotësojë nevojat e organizmit në vitet e pjekurisë.
Çfarë duhet të hani në mëngjes?
Sipas ekspertëve, mëngjesi duhet të jetë i larmishëm dhe të përmbajë proteina që do t’ju ndihmojnë të qëndroni të ngopur më gjatë. Proteina jo vetëm që siguron energji, por gjithashtu ndihmon në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak, gjë që është çelësi për një shëndet të mirë.
“Është e rëndësishme të shmangni ushqimet që rrisin nivelin e sheqerit, pasi kjo mund të çojë në ndryshime të papritura të energjisë dhe lodhje”, thonë dietologët. Në vend të kësaj, përqendrohuni te ushqimet si vezët, kosi, frutat e freskëta, arrat dhe drithërat.
Çfarë duhet shmangur?
Ekspertët rekomandojnë të hiqni nga menyja ushqime të pasura me karbohidrate dhe sheqerna. Qullet e menjëhershme, buka e bardhë, gjalpi, reçelrat, petullat dhe thekonet janë vetëm disa nga ushqimet që nuk duhen konsumuar në mëngjes. Këto ushqime shkaktojnë rritje të menjëhershme të niveleve të glukozës, të cilat trupi pas moshës 40 vjeç është më i vështirë për t’i toleruar.
“Trupi i të rinjve e përballon më shpejt nivelin e lartë të glukozës dhe energjia përdoret në mënyrë më efikase. Por pas moshës 40 vjeçare metabolizmi ngadalësohet, gjë që e bën trupin më të ndjeshëm ndaj ndryshimeve të tilla”, shpjegojnë nutricionistët.
Si të planifikoni dietën tuaj?
Një rutinë e mëngjesit është çelësi i shëndetit dhe energjisë gjatë gjithë ditës. Merrni kohë për të planifikuar mëngjesin tuaj, i cili duhet të përfshijë ushqime me një indeks të ulët glicemik. Shembuj të mirë janë tërshëra, bajamet, kosi grek dhe frutat e stinës. Shmangni ushqimet e shpejta dhe të përpunuara që mund të ndikojnë negativisht në trupin tuaj.
Ndryshimet në dietë pas moshës 40 vjeçare nuk janë vetëm një rekomandim, por edhe një domosdoshmëri për të ruajtur shëndetin dhe vitalitetin. Një mëngjes i zgjedhur siç duhet është hapi i parë drejt një dite më të shëndetshme dhe më energjike.