Vetëm për më të guximshmit: Cili është niveli më i lartë i specit djegës që mund të tolerojë trupi i njeriut?
Vetëm për më të guximshmit: Cili është niveli më i lartë i specit djegës që mund të tolerojë trupi i njeriut?

Edhe për adhuruesit më të mëdhenj të ushqimeve pikante, disa ushqime mund të jenë shumë pikante dhe të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore.
Sa pikante është diçka varet nga lloji i specit dhe nga personi. Për shumicën e njerëzve, kapsaicina, përbërësi aktiv që u jep specave djegës shijen dhe nxehtësinë e tyre, është i sigurt në sasitë që konsumojmë normalisht. Disa studime madje tregojnë se përmirëson shëndetin tonë.
Megjithatë, në përqendrime më të larta, kapsaicina mund të jetë shumë e dëmshme. Shkakton urth dhe ënjtje të stomakut, si dhe komplikime të kushteve ekzistuese si sindroma e zorrës së irrituar. Gjithashtu mund të jetë toksik për fëmijët.
Në vitin 2023, një djalë 14-vjeçar në Amerikë me një sëmundje të zemrës vdiq pasi hëngri patate të skuqura pikante tortilla si pjesë e një sfide në mediat sociale.
Është e vështirë të thuhet se cila është një dozë e rrezikshme. Specat djegës më të nxehtë në botë kanë më shumë njësi të nxehtësisë Scoville (një shkallë që përdoret për të renditur se sa janë specat djegës) sesa spray ushtarak i piperit dhe mund të jenë deri në 100 herë më të fortë se salcat që përdorim për erëza.
Vlerësohet se ka 50,000 lloje specash djegës në botë, që është rezultat i zbutjes së kësaj bime më shumë se 6,000 vjet më parë në Peru dhe Meksikë. Këto speca i përkasin pesë gjinive – Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum dhe Capsicum pubescens.
Speci më djegës në botë është Carolina Reaper, i rritur nga Ed Curry nga Packerbutt Pepper Company në Fort Mill, Karolina e Jugut. I njohur si speci më i nxehtë në Librin e Rekordeve Guinness, Carolina Ripper ka arritur kulmin në rreth 2.2 milion njësi Scoville (SHU).
Në krahasim, specat jalapeño përmbajnë rreth 2,500 deri në 8,000 SHU dhe specat kajen 30,000 deri në 50,000 SHU. Në vitin 2018, një burrë 34-vjeçar përfundoi në dhomën e urgjencës pasi u ankua për dhimbje koke të forta vetëm disa ditë pasi kishte ngrënë këtë spec. Një skanim i trurit zbuloi arteriet e ngushtuara që u kthyen në normale pesë javë më vonë.