Sot është dita botërore e picës: Ja se si vakti i punëtorëve u bë më i popullarizuari në botë
Sot është dita botërore e picës: Ja se si vakti i punëtorëve u bë më i popullarizuari në botë

Sot, 9 shkurti, është Dita Botërore e Picave. Një nga pjatat më të dashura në botë ishte fillimisht një pjatë për punëtorët e varfër. E gjitha filloi gjatë shekujve 18 dhe 19, kur ajo ishte e popullarizuar në mesin e klasës punëtore në Napoli. Ishte e thjeshtë, e lirë dhe e shpejtë për t’u përgatitur – ushqim ideal për punëtorët dhe banorët e varfër të qytetit.
Megjithatë, gjithçka u kthye në vitin 1889 kur iu shërbye Mbretëreshës së Italisë. Margherita e Savojës, gjatë vizitës së saj në Napoli, donte të provonte ushqimin vendas. Pizzaiolo Raffaele Esposito i bëri asaj një picë me ngjyrat e flamurit italian – domate të kuqe, mocarela të bardhë dhe borzilok jeshil. Mbretëreshës i pëlqeu pica aq shumë sa Esposito mori njohje mbretërore dhe lavdërime për punën e tij. Sipas legjendës, pas miratimit të Mbretëreshës, pica u bë e njohur në qarqet më të larta shoqërore dhe shpejt përhapi popullaritetin e saj në të gjithë vendin.
Popullariteti jashtë Italisë filloi me emigracionin italian në Shtetet e Bashkuara në fillim të shekullit të 20-të. Piceria e parë në Amerikë, Lombardi’s, u hap në vitin 1905 në New York City. Pas Luftës së Dytë Botërore, ushtarët amerikanë që shërbenin në Itali u kthyen në shtëpi me dashurinë për picën dhe me kalimin e kohës ajo u përshtat me shijet perëndimore. Picat e para të servirura në Amerikë ishin pak më ndryshe nga ato tradicionale italiane dhe për shumë amerikanë, të cilët nuk ishin mësuar me domatet në brumë, pica ishte pak e huaj dhe e pazakontë.
Ndërsa pica u bë më e aksesueshme dhe e komercializuar, shumë piceri filluan të përshtateshin me shijet amerikane, duke shtuar shpesh më shumë djathë, një kore më të trashë dhe përbërës të ndryshëm që nuk ishin të zakonshëm në Itali – qofte, sallam, speca ose ananas. Në vitet 1950 dhe 1960, ajo u bë një pjesë kyçe e dietës amerikane. Piceritë si Domino’s, Pizza Hut dhe Papa John’s u bënë ekskluzivitete ndërkombëtare që popullarizuan më tej picën në mbarë botën. Sot është një nga gatimet më të njohura në botë, e përshtatur me shumë kultura, shije dhe zakone.