Sezoni i qepës së pranverës: Pse duhet ta përfshini në dietën tuaj?
Sezoni i qepës së pranverës: Pse duhet ta përfshini në dietën tuaj?

Qepët e pranverës janë të pasura me lëndë ushqyese dhe përmbajnë shumë vitamina dhe minerale. Duke qenë se sezoni i pranverës së hudhrës ka filluar, do të ishte e këshillueshme që sa më shpejt të jetë e mundur ta përfshini atë në dietën tuaj të përditshme.
Ndërsa në Kinë dhe disa vende të tjera aziatike përdoret më shpesh në gatime të gatuara, në rajonin tonë qepa shërbehet më shpesh si sallatë. Si pjesa me gjethe jeshile ashtu edhe llamba e bardhë janë të ngrënshme dhe zakonisht janë më të buta se qepët e zakonshme.
Ndihmon me ftohjet dhe gripin
Meqenëse ka veti antibakteriale dhe antivirale, është i shkëlqyeshëm për trajtimin e infeksioneve virale dhe gripit. Gjithashtu redukton mukozën e tepërt dhe lufton të ftohtin e dimrit.
Ndihmon me tretjen
Ju mund të konsumoni rregullisht qepë të freskëta për të përshpejtuar tretjen nëse vuani nga probleme ekstreme të sistemit tretës si gastriti, kapsllëku dhe çrregullime të tjera.
Trajton zorrët e fryra dhe e bën sistemin tuaj të tretjes shumë aktiv për shkak të fibrave. Personat që kanë probleme me tretjen duhet të konsumojnë nga 20 deri në 30 gram qepë dy herë në ditë, një herë në mëngjes dhe një herë në mbrëmje.
Redukton nivelet e sheqerit në gjak
Përbërësit e squfurit të pranishëm në qepën e gjelbër ulin nivelet e sheqerit në gjak duke rritur nivelet e insulinës. Insulina është e nevojshme për transferimin e sheqerit nga qarkullimi i gjakut në qelizat e trupit.
Ndihmon në shëndetin e syve
Përveç karotenoideve si luteina dhe zeaxanthin, qepa e gjelbër përmban vitaminë A, e cila luan një rol jetik në ruajtjen e shikimit normal dhe mbajtjen e syve tuaj të shëndetshëm dhe të fortë. Ata gjithashtu luftojnë degjenerimin makular, një gjendje që rezulton në humbjen e shikimit dhe mbrojnë sytë nga inflamacioni.
E mban zemrën të shëndetshme
Vitamina C ndihmon në uljen e kolesterolit të lartë dhe presionit të gjakut në trup, gjë që redukton rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Përbërjet e squfurit të pranishëm në këtë qepë gjithashtu ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës.
Forcon imunitetin
Për shkak se përmbajnë vitamina C dhe A, ato forcojnë sistemin imunitar dhe mbrojnë nga infeksionet. Gjithashtu, si një burim i pasur i vitaminës C, ato mbrojnë indet e trupit nga dëmtimet dhe inflamacionet duke vepruar si një antioksidant.
Parandalon komplikimet e stomakut
Qepët e pranverës janë një ilaç natyral efektiv për trajtimin e problemeve të tretjes dhe parandalimin e diarresë, të përzierave dhe komplikimeve të tjera të stomakut. Përveç kësaj, ato ndihmojnë në përmirësimin e oreksit tuaj.
Ndihmon në ndërtimin e shëndetit të kockave
Duke ngrënë tre koka qepë çdo ditë, trupi ynë merr mjaftueshëm vitaminë K për tërë ditën, e cila është e dobishme për problemet gastrointestinale. Kjo vitaminë është e rëndësishme për koagulimin e gjakut, por edhe për shëndetin e kockave, dhe kërkimet e lidhin në mënyrë specifike qepën me një rrezik të reduktuar të osteoporozës.