Dëshironi të humbni peshë deri në verë? Hani këto tre ushqime
Dëshironi të humbni peshë deri në verë? Hani këto tre ushqime

Teksa temperaturat rriten dhe pranvera po afrohet, shumë njerëz po mendojnë të ripërqendrohen në objektivat e tyre për shëndetin dhe peshën.
Përveç një rutine ushtrimesh cilësore, një nga faktorët kryesorë për humbje të suksesshme në peshë është dieta. Megjithëse deficiti i kalorive është i nevojshëm për humbjen e peshës, nuk ka rëndësi vetëm sa hamë, por edhe çfarë hamë.
Vëmendja të veçantë këtu kanë proteinat të cilat luajnë një rol kyç në ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak, shtypjen e oreksit dhe rritjen e ndjenjës së ngopjes.
Ekspertët e të ushqyerit kanë ndarë burimet më të mira të proteinave pa yndyrë, të cilat kontribuojnë në humbjen e peshës.
Bishtajoret
Kur bëhet fjalë për burimet e proteinave me bazë bimore, pak grupe ushqimore mund t’i japin përparësi bishtajoreve. Fasulet, thjerrëzat dhe bishtajoret e tjera ndihmojnë në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak duke ngadalësuar përthithjen e glukozës, duke reduktuar në këtë mënyrë pikat dhe pikat e papritura të sheqerit në gjak dhe dëshirën për ushqim që rezulton. Përveç kësaj, një vakt i pasur me bishtajore mund të zgjasë ndjenjën e ngopjes.
“Burimet e dobëta të proteinave, të tilla si bishtajore, mund të stabilizojnë nivelet e sheqerit në gjak duke ngadalësuar zbrazjen e stomakut dhe duke reduktuar ndikimin e përgjithshëm glicemik të një vakti. Proteina gjithashtu zgjat ndjenjën e ngopjes, e cila mund të zvogëlojë ushqimet e panevojshme dhe marrjen e kalorive, dhe kështu të ndikojë në rregullimin e sheqerit në gjak”, thotë dietologia Krutika Nanavati për SheFinds.
Vezët
Vezët janë një tjetër burim i cilësisë së lartë dhe mbushës i proteinave të ligët. Ato ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak duke ngadalësuar përthithjen e karbohidrateve, gjë që kontribuon në nivele më të qëndrueshme të sheqerit dhe një gjasë të reduktuar të rritjeve të papritura të insulinës.
“Vezët përmbajnë proteina me cilësi të lartë, yndyrna të shëndetshme dhe lëndë ushqyese si kolina. Përveç kësaj, hulumtimet tregojnë se vezët rrisin ndjenjën e ngopjes, reduktojnë oreksin dhe mbështesin humbjen e peshës”, thekson Ralph Waldo.
Kosi grek
Kosi grek është një nga zgjedhjet më të mira kur bëhet fjalë për ushqimet proteinike për mëngjes. Ky ushqim probiotik është i pasur me proteina dhe i përshtatshëm për t’u konsumuar në çdo kohë të ditës dhe sjell përfitime të shumta për të gjithë trupin.
Nutricionistja Brenda Peralta thekson se një porcion me kos grek përmban nga 15 deri në 20 gram proteina. “Ky është i mjaftueshëm për një meze të lehtë”, thotë ajo, duke shtuar se kosi grek është një zgjedhje e shkëlqyer për një mëngjes mbushës dhe që nxit metabolizmin.