Ndiheni të lodhur pasi keni ngrënë? Mund të tregojë probleme serioze shëndetësore
Një ndjenjë e vazhdueshme e lodhjes pas ngrënies mund të jetë një shenjë "themelore" e një gjendjeje potencialisht të rrezikshme shëndetësore.

Shumë njerëz përjetojnë një rënie pas një vakti, por në disa raste mund të jetë një shkak i vërtetë për shqetësim. Në mjekësi, kjo njihet si përgjumje pas ngrënies ose lodhje pas ngrënies. Kjo mund të çojë në përgjumje, nivele të ulëta të energjisë, vështirësi në përqendrim dhe mungesë përqendrimi.
Edhe pse kjo zakonisht nuk është shkak për shqetësim, dietologia Fiona Hunter shpjegoi se kjo dukuri është mjaft e zakonshme, por që duhet të shkoni te mjeku i përgjithshëm.
“Shkaku i saktë nuk është kuptuar plotësisht, por ka disa teori. Njëra është se është përgjigja natyrale e trupit tuaj ndaj tretjes. Pas ngrënies, trupi ridrejton rrjedhën e gjakut në sistemin tretës; kjo zhvendosje e përkohshme e gjakut larg trurit mund t’ju bëjë të ndiheni të lodhur dhe të dobët”, thotë ajo.
Një shpjegim tjetër është se ne jemi të programuar të ndihemi të përgjumur pas ngrënies.
“Në kohët parahistorike, sapo paraardhësit tanë kapnin dhe hanin ushqim, ishte koha për të fjetur, kështu që kjo mund të ishte një rikthim në këtë”, shtoi dietologu Hunter.
Ajo paralajmëroi se ndonëse të ndihesh pak e lodhur pas ngrënies është normale, lodhja e tepërt mund të jetë një shenjë e një gjendjeje themelore mjekësore. Kjo përfshin:
Diabeti ose prediabeti – Kjo mund të shkaktojë luhatje të sheqerit në gjak pas ngrënies, gjë që mund të shkaktojë lodhje.
Intoleranca ushqimore ose alergjitë – Këto mund të shkaktojnë lodhje dhe simptoma të tjera pas konsumimit të ushqimeve të caktuara. Mbajtja e një ditari ushqimor do t’ju ndihmojë të identifikoni ushqimet me probleme.
Anemia – Mungesa e hekurit ose vitaminës B12 mund të kontribuojë në lodhjen e vazhdueshme.
Problemet hormonale të tilla si tiroidja joaktive – kjo mund të ndikojë në nivelet e energjisë dhe metabolizmit.
Nëse ndiheni vazhdimisht të lodhur pas një vakti, bisedoni me mjekun tuaj të përgjithshëm ose një dietolog të regjistruar. Ata mund t’ju ndihmojnë të identifikoni problemet e mundshme shëndetësore dhe t’ju japin këshilla të personalizuara për optimizimin e dietës tuaj për energji të qëndrueshme.
Sipas nutricionistit Hunter, disa lëndë ushqyese në ushqim mund të kenë më shumë gjasa të kontribuojnë në përgjumje. Këto përfshijnë ushqime të pasura me sheqer ose karbohidrate të rafinuara si buka e bardhë, orizi dhe makaronat dhe biskotat dhe ëmbëlsirat, si dhe proteinat që përmbajnë triptofan si gjeli i detit, pula, vezët, djathi, peshku, arrat dhe farat.