Në Japoni mund të shijoni vezë të zeza: Besohet se këto ushqime zgjasin jetën me saktësisht 7 vjet
Në rajonin malor Hakone të Japonisë, ekziston një vend që ka tërhequr vizitorë për dekada jo vetëm për shkak të aktivitetit të tij vullkanik, por edhe për shkak të një delikatesë të pazakontë gastronomike, vezëve të zeza, të cilat, sipas legjendës lokale, mund të zgjasin jetën deri në shtatë vjet.

Owakudani, që përkthehet në “Lugina e madhe e valë”, u formua rreth 3000 vjet më parë pas shpërthimit të fundit të malit Hakone. Sot njihet si një nga zonat gjeotermale më aktive në Japoni.
一言説明【黒たまご】
温泉池で茹でた卵で、大涌谷の名物 (箱根)。黒色の理由はアミノ酸や糖の化学反応。Brief explanation of Black egg
Eggs boiled in hot spring ponds. It is specialty of Owakudani (Hakone). They are black in color due to a chemical reaction of amino acids or sugars. pic.twitter.com/1os0vnhbHu— Japan ”Visual Dictionary” (@brieflyshortly) February 4, 2025
Por përveç natyrës së tij mbresëlënëse, Owakudani është gjithashtu i famshëm për specialitetin e tij unik vendas, kuro-tamago – vezë të zeza që zihen direkt në burime të nxehta të pasura me squfur dhe hekur. Sipas legjendës, vezët e zeza zgjasin jetën me shtatë vjet.
Vezë me pamje nga mali Fuji
Vizitorët mund të blejnë vezë të zeza në Luginën Owakudani, e njohur gjithashtu si Lugina e Ferrit, t’i shikojnë ato duke u përgatitur dhe të shijojnë pamjen magjike të malit Fuji, destinacioni më popullor turistik i rajonit. Sipas legjendës, edhe prifti Kukai (Kobo Daishi) u lut për njerëzit në këtë zonë vullkanike aktive dhe u rekomandoi besimtarëve që t’i konsumonin këto vezë.
Owakudani është një nga destinacionet më spektakolare në Japoni, ku toka lëshon squfur dhe terreni shkëmbor është i ngjyrosur në nuanca të ndryshme okër dhe gri. Pika e nxehtë gjeotermale u krijua rreth 3000 vjet më parë gjatë shpërthimit të fundit të malit Hakone.
Si ndodh një vezë e zezë?
Procesi i gatimit të këtyre vezëve në fakt përfshin zhytjen e vezëve të zakonshme të pulës në burime natyrore. Atje, ndodh një reaksion kimik midis sulfurit të hidrogjenit dhe hekurit, duke rezultuar në formimin e sulfurit të hekurit, i cili i jep vezës lëvozhga e zezë karakteristike. Nga pikëpamja ushqimore, pjesa e brendshme e vezës mbetet e pandryshuar – është thjesht një vezë e zier e zakonshme, por e gjithë përvoja e përgatitjes dhe konsumimit të saj e bën atë të veçantë.
Pavarësisht erës së fortë që të kujton squfurin, shija është e butë dhe e njohur. Vezët e zeza përmbajnë proteina, vitamina B dhe minerale – gjithçka që gjendet në vezët e ziera të zakonshme.

Mit shëndetësor apo më shumë se kaq?
Historia e shtatë viteve shtesë të jetës nuk ka asnjë konfirmim shkencor, por në kulturën japoneze numri shtatë ka një kuptim të veçantë – konsiderohet me fat dhe lidhet me ekuilibrin shpirtëror. Legjenda e jetëgjatësisë përforcohet më tej nga prania e statujës aty pranë të Enmei Jizo, e cila tradicionalisht lidhet me shëndetin dhe jetën e gjatë.
Edhe pse dietologët konfirmojnë se vezët kanë përfitime të shumta për trupin, është e rëndësishme të theksohet se “eliksiri i rinisë” nuk vjen në formën e një ushqimi të vetëm.

Vezët e zeza nga Ovakudani mund të mos ju zgjasin jetën, por mund t’ju kujtojnë se sa e rëndësishme është ushqimi, përvojat dhe lidhja me natyrën për shëndetin e përgjithshëm.
Dhe ndonjëherë është simbolika – si ngrënia e një veze në një luginë vullkanike – që na shtyn të reflektojmë mbi marrëdhënien tonë me jetën, trupin tonë dhe kohën që kemi.