Çfarë duhet të hani për mëngjes nëse doni të humbni peshë deri në verë?
Çfarë duhet të hani për mëngjes nëse doni të humbni peshë deri në verë?

Mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës, veçanërisht nëse duam të kemi energji të mjaftueshme për një ditë të ngarkuar dhe të formojmë me sukses trupin tonë për verën.
Sipas ekspertëve, një mëngjes i pasur me proteina mund të na ndihmojë të qëndrojmë më të ngopur për më gjatë, të reduktojmë dëshirat për ushqim dhe të ruajmë masën muskulore.
Më poshtë janë tre receta të shijshme dhe të thjeshta të rekomanduara nga nutricionistët dhe mjekët.
Doktor Dr. Alex Foxman rekomandon një smoothie të bërë me tre përbërës kryesorë: proteina të hirrës, spinaq dhe qumësht bajame.
Ky kombinim ushqyes ndihmon në kontrollin e oreksit dhe ruajtjen e masës muskulore, duke mbajtur kaloritë e ulëta. Proteina e hirrës është një burim me cilësi të lartë proteinash që nxit ndjenjën e ngopjes, ndërsa spinaqi shton fibra, vitamina dhe minerale. Qumështi i bajames siguron një strukturë kremoze me më pak kalori se qumështi i zakonshëm.
“Proteina e hirrës është një proteinë e plotë,” thotë Dr. Foxman për SheFinds, duke theksuar rëndësinë e saj për shëndetin e muskujve.
Bollguri i përgatitur një natë më parë është një mëngjes i shkëlqyeshëm që përgatitet lehtë dhe ofron mjaftueshëm lëndë ushqyese për të nisur ditën. Kosi grek është i pasur me proteina, tërshëra përmban fibra dhe manaferrat janë të pasura me antioksidantë dhe vitamina. Ky kombinim kontribuon në ngopje më të gjatë dhe parandalon ushqimin e panevojshëm.
“Ky mëngjes përmban rreth 20 gram proteina nga kosi grek dhe farat chia. Proteina ju mban të ngopur për më gjatë dhe fibrat nga tërshëra ndihmojnë më tej tretjen. Fruti shton antioksidantë pa shumë sheqer”, thotë dietologia Krutika Nanavati.
Për recetën, duhet të përzieni të gjithë përbërësit në një kavanoz (masa sipas preferencës tuaj, por moderimi është çelësi) ose një enë me kapak, mbulojeni dhe lëreni në frigorifer gjatë natës; Mëngjesi është gati në mëngjes.
Ky kombinim proteinash kombinon ushqimin e vezëve me acidet yndyrore omega-3 të salmonit të tymosur. Perimet shtojnë fibra dhe vitamina, dhe sasia totale e proteinave ndihmon në ruajtjen e masës muskulore dhe ngopjes.
“Omëletat e përgatitura në këtë mënyrë përmbajnë rreth 25 gram proteina nga vezët dhe salmoni. Proteina dhe yndyrat e shëndetshme nga salmoni sigurojnë energji dhe nxisin ngopjen, ndërsa perimet ofrojnë lëndë ushqyese kryesore”, shpjegon Nanavati. Ajo këshillon të presësh perimet paraprakisht dhe t’i ruash në enë me kapak. Ne mengjes e skuqim shkurt ne nje tigan, shtojme vezet, salmonin dhe djathin, e rregullojme dhe e sherbejme.