Cilat ushqime janë në “listën e zezë”, por në të vërtetë janë të shëndetshme?

Cilat ushqime janë në "listën e zezë", por në të vërtetë janë të shëndetshme?

Sot e dimë se shumë nga ushqimet e “ndaluara” jo vetëm që janë në rregull për t’u konsumuar, por mund të jenë edhe të dobishme për shëndetin.

Për vite me radhë, disa ushqime janë vendosur në listën e zezë për shkak të dezinformatave, miteve ose rekomandimeve të vjetruara dietike. Sot e dimë se shumë nga këto ushqime “të ndaluara” jo vetëm që janë në rregull për t’u ngrënë – ato madje mund të jenë të dobishme për shëndetin.

Vezët – miti i kolesterolit

Vezët kanë pasur një reputacion të keq për dekada të tëra për shkak të përmbajtjes së lartë të kolesterolit. Megjithatë, hulumtimet e sotme tregojnë se kolesteroli dietik ka një efekt shumë më të vogël në kolesterolin në gjak nga sa mendohej më parë.

Vezët janë një burim i shkëlqyer proteinash, vitaminash B12, D, seleniumi dhe kolina. Një vezë ka vetëm rreth 70 kalori. Mund të hani lehtësisht 1-2 vezë në ditë nëse nuk keni kufizime specifike shëndetësore.

Gjalpë – kur përdoret me moderim

Për vite me radhë, gjalpi konsiderohej armiku numër 1 për shkak të yndyrës së ngopur. Megjithatë, studimet e fundit tregojnë se yndyrnat e ngopura natyrale në gjalpë nuk janë domosdoshmërisht të dëmshme nëse konsumohen me moderim, veçanërisht në kontekstin e një diete të përgjithshme.

Gjalpi përmban vitamina të tretshme në yndyrë (A, D, E dhe K) dhe acide yndyrore me zinxhir të shkurtër që mund të kenë efekte anti-inflamatore. Çelësi është te sasia – nuk është për çdo ditë në sasi të mëdha, por nuk duhet shmangur plotësisht.

Patate – jo vetëm “niseshte bosh”

Patatet shpesh etiketohen si karbohidrate “të këqija”, por kjo varet edhe nga metoda e përgatitjes. Patatet e skuqura nuk janë të shëndetshme – por patatet e ziera, të pjekura në furrë ose të ziera në avull janë të pasura me vlera ushqyese.

Mish i kuq – cilësi në sasi të arsyeshme

Mishi i kuq ka një reputacion të keq për shkak të lidhjes së tij me sëmundjet e zemrës ose kancerin, por fjala kyçe është – teprim. Konsumi i moderuar i mishit cilësor dhe të përgatitur fllad nuk është i dëmshëm dhe mund të jetë një burim i vlefshëm proteinash, hekuri, zinku dhe vitaminash B.

Është e rëndësishme të shmangni produktet e mishit të përpunuar si hot dogët dhe sallami, dhe në vend të kësaj të zgjidhni copa mishi që përpunohen minimalisht, mundësisht nga burime vendase.

Çokollata e zezë – më shumë përfitime sesa dëm

Shumë njerëz e vendosin çokollatën në kategorinë “ëmbëlsirat që duhen shmangur”, por çokollata e zezë (me më shumë se 70 përqind kakao) mund të ketë një efekt pozitiv në shëndet.

Është i pasur me antioksidantë, mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut, dhe gjithashtu përmban sasi të vogla magnezi dhe hekuri. Sigurisht, nuk duhet ta teproni – 20 deri në 30 g në ditë është mjaft e mjaftueshme.

LEXO EDHE:

Back to top button