Mënyra më e keqe për të ruajtur bukën: Nxit prishjen dhe mykun

Buka prishet shpejt sepse shumica e njerëzve e ruajnë gabimisht, dhe gabimi më i madh që mund të bëni është ta lini në paketimin e saj origjinal (qese plastike) dhe ta vendosni në një kuti buke.

Mbështjellja e bukës me plastikë do të thotë që lagështia nuk mund të dalë dhe do të mbetet mbi të, duke nxitur prishjen dhe mykun. E njëjta gjë vlen edhe për shumicën e tavave të bukës, si dhe për ato plastike. Lagështia mbetet në bukë sepse nuk mund të dalë nga atmosfera e mbyllur e tavës së bukës, dhe buka do të myket.

Zakonisht është mirë që buka të ruhet në një kuti buke gjatë muajve të ftohtë, por ndërsa moti ngrohet në fund të pranverës, mund të bëhet shumë e ngrohtë dhe e lagësht për ruajtje të duhur.

Kutitë e bukës janë të dizajnuara për të parandaluar tharjen e bukës, por ndonjëherë ato mund të bllokohen me rritjen e temperaturave, duke krijuar një mjedis ideal për rritjen e mykut.

Mund të duket logjike të ruash bukën në frigorifer, por mund të jetë një nga vendet më të këqija për të ruajtur bukën sepse temperatura e ulët e thith amidonin në bukë dhe bën që ajo të kristalizohet.

Në vend të kësaj, nëse doni që buka juaj të mbetet e freskët në mot të nxehtë, është shumë më e lehtë dhe më efikase ta ruani atë në një material që lejon frymëmarrjen, si pambuku ose liri.

Vendoseni në një qese buke pambuku ose liri ose mbështilleni me një peshqir të pastër kuzhine. Mbështjellja e bukës me liri ose pambuk lejon qarkullimin e mjaftueshëm të ajrit rreth bukës dhe parandalon kondensimin, i cili mund të shkaktojë shpejt myk. Nëse nuk doni të shpenzoni para, thjesht mbështilleni bukën në një peshqir të pastër kuzhine.

Gjithashtu e mbron bukën dhe e parandalon të bëhet bajate, por për t’u siguruar që nuk thahet, thjesht kthejeni përmbys pasi ta keni mbështjellë, pasi kjo e ndihmon të ruajë më shumë lagështi.

Pastaj, thjesht vendoseni bukën e mbështjellë në një shportë mbi banakun e kuzhinës ose, si alternativë, vendoseni në një qese letre në dollap.

Sigurohuni që zona juaj e magazinimit të mos jetë pranë pajisjeve të nxehta si furrë, mikrovalë ose tigan me ajër të nxehtë, pasi nxehtësia do të shkaktojë myk. Buka juaj duhet të qëndrojë e freskët dhe e shijshme deri në një javë nëse ruhet siç duhet.

LEXO EDHE:

Back to top button