Sipas nutricionistëve: Këto janë tre burimet më të mira të proteinave për kontrollin e oreksit
Sipas nutricionistëve: Këto janë tre burimet më të mira të proteinave për kontrollin e oreksit

Një dietë e ekuilibruar e pasur me proteina është thelbësore për ruajtjen e energjisë, stabilizimin e sheqerit në gjak dhe kontrollin e oreksit. Ekzistojnë shumë burime proteinash, si shtazore ashtu edhe bimore, dhe ekspertët nxjerrin në pah disa ushqime që dallohen për vlerën e tyre ushqyese.
Ja ushqimet që ata rekomandojnë dhe pse ato janë një zgjedhje e shkëlqyer për shëndetin, ekuilibrin e sheqerit në gjak dhe kontrollin e oreksit.
Salmon
Salmoni njihet si një burim jashtëzakonisht i pasur me lëndë ushqyese të dobishme dhe është veçanërisht i dukshëm për përmbajtjen e lartë të proteinave për porcion.
“Salmoni është një burim i fuqishëm ushqyes i proteinave”, thotë nutricionistja Mandy Ford.
Ajo gjithashtu thekson se shija e saj e pasur jep një ndjesi ngopjeje, ndërsa proteina e salmonit ndihmon në ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak dhe uljen e urisë. Ford këshillon që nëse nuk kemi gatuar peshk më parë, duhet të provojmë salmon të pjekur thjesht, ose si një mundësi e shpejtë mund të zgjedhim edhe salmon të konservuar ose produkte si sushi.
Edamame
Edamame është një burim i shkëlqyer i proteinave me bazë bimore që është i lehtë për t’u përgatitur dhe përshtatet në një shumëllojshmëri pjatash. Dietologia Marisa Karp thotë: “Edamame është një nga burimet e mia të preferuara të proteinave me bazë bimore”.
Ajo shton se ushqimi përmban fibra dhe të gjitha aminoacidet esenciale, duke e bërë atë një burim të plotë proteinash që ju mban të ngopur midis vakteve.
Vezë
Edhe pse vezët janë më të shtrenjta se më parë, ato janë ende një nga burimet më të lehta dhe më ushqyese të proteinave. Nutricionistja dhe dietologia Shelly Balls rekomandon ngrënien e vezëve të ziera sepse një vezë përmban rreth gjashtë gramë proteina dhe asnjë karbohidrat.
“Vezët janë një zgjedhje e shkëlqyer për një meze të lehtë ose mëngjes,” vëren ajo.
Ajo shton se vezët janë gjithashtu të pasura me lëndë të tjera ushqyese, të tilla si kolina, vitamina B12, vitamina E, acidi folik, seleni dhe riboflavina. Nëse nuk ju pëlqejnë vezët e ziera, mund t’i përgatisni si omëletë me perime ose t’i përdorni në receta të ndryshme për vakte të pasura me proteina.