Receta origjinale për trileche: A e dini se çfarë do të thotë në të vërtetë emri i kësaj ëmbëlsire?

Receta origjinale për trileche: A e dini se çfarë do të thotë në të vërtetë emri i kësaj ëmbëlsire?

Origjina e kësaj torte, emri i së cilës përkthehet si “tre qumështe”, ende debatohet nga shumë njerëz, me disa që pretendojnë se e ka origjinën në Amerikën e Jugut, të tjerë në Meksikë, dhe përmenden gjithashtu Shqipëria dhe Turqia…

Por të gjithë bien dakord për një gjë – shija e kësaj delikatese është hyjnore.

Përbërësit:

• 6 vezë

• një majë kripe

• 160 g sheqer

• 180 g miell

• 1 lugë çaji pluhur pjekjeje

Fil:

• 400 g qumësht i kondensuar i ëmbëlsuar

• 2.5 dl krem ​​i ëmbël

• 2.5 dl qumësht

Karamel:

• 150 g sheqer

• 30 g gjalpë

• 2 dl krem ​​i ëmbël

• një majë kripe

Përgatitja:

Ndani të bardhat e vezëve nga të verdhat, pastaj rrihni të bardhat e vezëve me një mikser. Shtoni pak kripë, pastaj sheqer dhe përzieni derisa masa të trashet. Pastaj përzieni të verdhat e vezëve, shtoni miellin dhe pluhurin pjekës dhe përzieni gjithçka lehtë. Hidheni në një tepsi të shtruar me letër pjekjeje dhe piqeni për 15 deri në 20 minuta në furrë të parangrohur në 200 gradë.

Kombinoni qumështin e kondensuar, kremin e ëmbël dhe qumështin. Hiqeni tortën nga tava dhe hidhni një të tretën e shtresës së përgatitur në të. Kthejeni tortën pandispanjë në tavë në mënyrë që pjesa e poshtme të jetë lart. Hiqni letrën e pjekjes dhe shponi kekun pandispanjë me një pirun, pastaj hidhni sipër pjesën tjetër të shtresës së sipërme. Lëreni të zhytet për rreth dhjetë minuta, pastaj lyejeni me shtresë karameli.

Ngrohni sheqerin në një tenxhere në zjarr mesatar derisa të shkrihet dhe të marrë një ngjyrë bezhë. Hiqeni tenxheren nga sobë, pastaj shtoni një lugë gjelle gjalpë dhe një majë kripe. Pastaj shtoni kremin e trashë të nxehtë, vendoseni përsëri në sobë dhe gatuajeni për disa minuta të tjera derisa të merrni një konsistencë shurupi që mund ta përzieni. Ftohni tortën plotësisht në frigorifer.

LEXO EDHE:

Back to top button