Sa mish të kuq duhet të hani gjatë verës?
Me ardhjen e verës, zakonet tona të të ngrënit ndryshojnë shpesh, dhe pyetja "Sa mish të kuq duhet të hamë gjatë verës?" bëhet gjithnjë e më e rëndësishme.

Temperaturat e verës, rritja e aktivitetit fizik dhe dëshira për ushqime më të lehta ndikojnë në zgjedhjet e vakteve. Mishi i kuq, i pasur me proteina, hekur dhe vitaminë B12, është një pjesë e rëndësishme e dietës, por konsumi i tepërt i tij shoqërohet me një rrezik në rritje të sëmundjeve të caktuara, veçanërisht në muajt e ngrohtë kur trupi është më i ndjeshëm ndaj ushqimeve të rënda. Prandaj, ekspertët rekomandojnë balancimin me kujdes të marrjes së mishit të kuq, duke marrë parasysh moshën, nevojat individuale dhe rreziqet shëndetësore.
Shumica e organizatave shëndetësore, të tilla si Fondi Botëror i Kërkimeve për Kancerin dhe Instituti Amerikan për Kërkime për Kancerin, rekomandojnë që konsumi i mishit të kuq nuk duhet të kalojë tre racione në javë, që është rreth 350-500 gramë mish i gatuar. Ky rekomandim është rezultat i hulumtimeve që tregojnë se konsumi i tepërt i mishit të kuq shoqërohet me një rrezik në rritje të kancerit kolorektal dhe sëmundjeve të tjera kronike.
Nutricionistët australianë rekomandojnë një maksimum prej shtatë porcionesh mish të kuq pa dhjamë në javë, ku një porcion është 65 gramë mish i gatuar (rreth 90-100 gramë i gjallë). Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar këshillon ata që hanë rregullisht më shumë se 90 gramë mish të kuq ose të përpunuar në ditë që të zvogëlojnë konsumin e tij, për shkak të një rreziku në rritje të kancerit të zorrëve.
Fëmijët dhe adoleshentët
Mishi i kuq është një burim i rëndësishëm i hekurit dhe vitaminës B12, të cilat janë thelbësore për rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve dhe adoleshentëve. Megjithatë, sasia duhet të jetë e moderuar, dhe mishi duhet të jetë i gatuar mirë dhe produktet e përpunuara duhet të shmangen. Për më të vegjlit, porcionet duhet të jenë të vogla dhe të kombinuara me perime.
Të rriturit
Për të rriturit e shëndetshëm, rekomandimi mbetet deri në tre racione në javë, me zgjedhje midis mishrave të ligët dhe të papërpunuar. Në verë, kur trupi dëshiron ushqime më të lehta, rekomandohet që mishi i kuq të jetë pjesë e një vakti të ekuilibruar, jo përbërësi kryesor.
Të moshuarit
Të moshuarit kanë nevoja të shtuara për proteina për shkak të rrezikut të humbjes së muskujve (sarkopeni) dhe nevojës së shtuar për vitaminë B12 dhe zink. Për ta, marrja e moderuar e mishit të kuq mund të jetë e dobishme, por brenda sasive të rekomanduara dhe gjithmonë në kombinim me burime të tjera të proteinave dhe fibrave.
Hulumtimet tregojnë se konsumimi i tepërt i mishit të kuq, veçanërisht mishit të përpunuar (si salçiçe, sallam, proshutë), shoqërohet me një rrezik në rritje të kancerit kolorektal, sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe vdekshmërisë në rritje. Organizata Botërore e Shëndetësisë e klasifikon mishin e përpunuar si kancerogjen dhe mishin e kuq si ndoshta kancerogjen për njerëzit.
Për më tepër, përmbajtja e lartë e yndyrës së ngopur në disa lloje mishi të kuq mund të kontribuojë në rritjen e kolesterolit dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Rekomandohet të zgjidhni copa mishi pa dhjamë dhe të shmangni produktet me kripë dhe konservues të shtuar.
Zgjidhni copa mishi të pa dhjamë dhe të freskëta, siç është mishi i viçit ose i viçit, pa dhjamë të dukshëm.
Kufizoni konsumin e mishrave të përpunuar (salçiçe, proshutë, patate) në minimum ose shmangni ato plotësisht.
Gatuajeni mishin në temperatura më të ulëta (zierje, zierje) në vend që ta piqni në temperatura të larta ose ta piqni në skarë, për të zvogëluar formimin e komponimeve të dëmshme.
Kombinoni mishin me shumë perime të freskëta, bishtajore dhe drithëra të plota.
Në verë, zvogëloni madhësinë e porcioneve dhe përqendrohuni në një shumëllojshmëri burimesh proteinash – pulë, peshk, vezë, bishtajore dhe arra.
Njerëzit me rrezik të shtuar për sëmundje të zemrës ose diabet:
Ata duhet ta kufizojnë konsumin e mishit të kuq në një maksimum prej një deri në dy racione në javë, me theks në prerjet e mishit të pa dhjamë dhe të freskëta, dhe të shmangin mishin e përpunuar.
Gratë shtatzëna dhe gratë në moshë riprodhuese:
Për shkak të nevojave në rritje për hekur dhe vitaminë B12, rekomandohet marrja e moderuar e mishit të kuq, por gjithmonë i gatuar mirë dhe me origjinë të verifikuar.