Zgjidhni shalqirin më të mirë, me këto këshilla
Zgjidhni shalqirin më të mirë, me këto këshilla

SHALQINJTË duken të ngjashëm nga jashtë, por jo nga brenda – prandaj nuk është e pazakontë të sjellësh në shtëpi fruta të zbehta, pa shije ose shumë të holluara me ujë. Por ka disa truke të thjeshta që edhe shitësit me përvojë i përdorin për të identifikuar më të mirat.
Kushtojini vëmendje ngjyrës, njollave dhe formës
Një shalqi i mirë ka një lëkurë të gjelbër të errët me vija të dukshme qartë dhe një njollë të verdhë në pjesën e poshtme – kjo është e ashtuquajtura njollë dielli, dhe sa më e errët dhe e verdhë të jetë, aq më gjatë ka qenë shalqiri që piqet në tokë. Nëse kjo njollë është e bardhë ose e verdhë e zbehtë, fruti ndoshta është mbledhur shumë herët.
Gjithashtu, shmangni shalqinjtë që kanë formë të çrregullt – këto mund të tregojnë pjekje të pabarabartë për shkak të problemeve të rritjes. Më të mirët janë ata që janë simetrikë, të fortë dhe pa gropëza ose çarje të mëdha.
Tingulli dhe pesha si tregues të cilësisë
Kur trokitni lehtë mbi një shalqi, ai duhet të bëjë një tingull të thellë, të zbrazët dhe “unazor” – kjo do të thotë që tuli është lëngshëm dhe i pjekur. Një tingull i zbehtë ose i mbytur mund të tregojë pjekuri të tepërt ose se shalqiri është shumë i holluar me ujë.
Pesha është gjithashtu e rëndësishme – një shalqi duhet të jetë më i rëndë nga sa duket, sepse kjo do të thotë se përmban shumë lëng, gjë që është shenjë e pjekurisë së mirë. Nëse keni dy shalqinj me madhësi të ngjashme, zgjidhni atë që është dukshëm më i rëndë.