Gjermanët pinë më pak birrë: Rënia më e madhe e shitjeve që nga ribashkimi
Prodhuesit e birrës paralajmërojnë se kjo është rënia më e madhe që nga ribashkimi i Gjermanisë dhe arsyeja kryesore qëndron në rritjen e kostos së jetesës, e cila po i detyron qytetarët të heqin dorë gjithnjë e më shumë nga pija e tyre e preferuar.

Gjermania, një vend me një traditë të thellë në prodhimin e birrës, ka parë një rënie historike të shitjeve të birrës, me 6.8% në pesë muajt e parë të vitit 2025 krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, njoftoi birraria e famshme Veltins. Kjo do të thotë që tregu humbi rreth 2.3 milionë hektolitra birrë, që është pothuajse dyfishi i rënies mesatare vjetore.
Rainer Emig, drejtor i shitjeve në Veltins, thekson se një rënie e tillë nuk është parë që nga ribashkimi i Gjermanisë në vitin 1990.
“Tregu është nën presion serioz dhe kjo është periudha më e vështirë për industrinë gjermane të birrës në tre dekadat e fundit”, paralajmëron Emig.
Është interesante se gjatë pandemisë së vitit 2021, pavarësisht mbylljes së bareve dhe restoranteve, konsumi ishte më i lartë se tani.
Edhe pse moti në gjysmën e parë të vitit ishte ideal për konsumin e birrës, me diell, i ngrohtë dhe i thatë, rimëkëmbja e pritur nuk ndodhi. Drejtori i Përgjithshëm i Marketingut dhe Shitjeve në Veltins, Volker Kuhl, thotë se njerëzit kanë filluar të kursejnë seriozisht.
“Konsumatorët janë nën presion nga inflacioni, çmimet më të larta të ushqimeve dhe energjisë. Birra nuk është më një zakon i përditshëm, por një luks që po bëhet gjithnjë e më i rrallë”, vuri në dukje ai.
Për t’u përshtatur me zakonet e reja të konsumatorëve, shumë fabrika birre po investojnë në prodhimin e birrave joalkoolike dhe radler-ave.
Megjithatë, siç thekson Cool, këto produkte janë më shumë një “flaster sesa një kurë” – tregu i pijeve të gazuara është i ngopur dhe konkurrenca është jashtëzakonisht e ashpër.
Ekspertët presin që trendi negativ të mund të stabilizohet vetëm deri në vitin 2026, por pa një transformim serioz të tregut dhe inovacion, shumë fabrika të vogla birre mund të përballen me mbyllje.