A dini si ta lexoni saktë afatin e ruajtjes së ushqimit: Ky është ndryshimi midis “përdorimit nga” dhe “më së miri përpara”?

A dini si ta lexoni saktë afatin e ruajtjes së ushqimit: Ky është ndryshimi midis "përdorimit nga" dhe "më së miri përpara"?

Mbetjet e ushqimit janë një nga problemet më të mëdha me të cilat përballet bota sot, por e mira është se secili prej nesh mund të ndihmojë në zgjidhjen e këtij problemi.

Këtu janë disa këshilla për të parandaluar dhe reduktuar mbeturinat e ushqimit, dhe çelësi është të planifikoni blerjet tuaja dhe të dini se çfarë nënkuptojnë etiketat e ushqimit, veçanërisht ndryshimi midis ‘përdorimit’ dhe ‘më së miri përpara’ .

Leximi i datave të skadencës, së bashku me ruajtjen e duhur të ushqimit, mund të zvogëlojë mbetjet ushqimore.

Afati i ruajtjes së ushqimit është periudha gjatë së cilës ushqimi është i sigurt për përdorim, por vetëm nëse plotësohen kushtet për transport, ruajtje dhe përdorim të duhur. Prandaj është e rëndësishme të dallohet kur data e skadencës së një ushqimi shënohet si data “më e mira përpara” ose “përdorimi deri” me qëndrueshmëri minimale.

Data e qëndrueshmërisë minimale (“më e mira përpara”) përfaqëson periudhën gjatë së cilës ushqimi mund të pritet të ruajë vetitë e tij organoleptike optimale, pamjen origjinale, shijen dhe strukturën. Pas afatit minimal të ruajtjes, disa nga këto veti mund të ndryshojnë, por ushqimi do të jetë i sigurt për konsum për ca kohë, me kusht që paketimi të jetë i pahapur dhe i padëmtuar dhe ushqimi të ruhet sipas udhëzimeve të paketimit. Kjo vlen kryesisht për çajrat, kafen, makaronat, erëzat, biskotat dhe lëngjet.

 

Për ushqimet që prishen, si mishi i freskët, peshku i freskët dhe qumështi i freskët, përdoret etiketa “use by”. Kjo shenjë tregon datën deri në të cilën ushqimi është i sigurt për t’u ngrënë dhe mund të konsumohet vetëm deri në atë datë.

“Përdorimi nga” praktikohet për shembull në mish të freskët të paketuar në fabrikë, peshk të freskët, makarona të freskëta, qumësht të freskët, djathëra të butë dhe të freskët, sallata të përgatitura (të lara dhe të prera) me perime dhe fruta, sanduiçe, foie gra të freskëta dhe salca. Pas datës së skadencës, ky ushqim konsiderohet i pasigurt dhe i dëmshëm për shëndetin dhe nuk duhet konsumuar.

Vula e datës jepet si ditë, muaj dhe vit, në varësi të datës së parashikuar të skadencës. Për një periudhë vlefshmërie më të shkurtër se tre muaj, tregohet dita dhe muaji, dhe për një periudhë vlefshmërie më të gjatë se tre muaj dhe më të shkurtër se 18 muaj, tregohet muaji dhe viti. Ndonjëherë jepet një datë e plotë, dmth. ditë, muaj dhe vit

LEXO EDHE:

Back to top button