A e dini pse shishet e birrës bëhen prej xhami ngjyrë kafe?

Ndërsa njerëzit në mbarë botën ka të ngjarë të njohin një shishe birre kur e shohin një të tillë, shumë mund të mos e kuptojnë pse shishet e birrës duken ashtu siç duken. Shishet e birrës vijnë në një larmi ngjyrash për një arsye të veçantë, në mënyrë që të mbajnë përmbajtjen e tyre të këndshme për një periudhë të gjatë kohore.

Historia e birrës shkon prapa në kohët para Arkës së Noes. Shishet e qelqit për prodhimin e birrës janë përdorur që në shekullin e 16-të. Shishja komerciale nuk filloi deri në fund të shekullit të 17-të dhe shumë prodhues u përballën me problemin e shisheve të birrës prej qelqi që nuk ishin mjaft të forta për të përballuar presionin e CO2 të përdorur për prodhimin e birrës. U deshën rreth njëqind vjet përpara se prodhuesit e birrës të zbulonin se shishet me qafë të gjatë ishin mënyra për të shmangur problemin.

Shishet e birrës me qafë të gjatë janë ende stili më popullor i përdorur sot, por me kalimin e viteve, dizajne novatore si shishet e dyzetave të njohura si “dyzetat” dhe shishet e shkurtra pony përdoren në treg. Xhami i përdorur sot për mbushjen e birrës është më i fortë se në të kaluarën, kështu që forma të ndryshme mund të përdoren në mënyrë efektive dhe të sigurt. Ndërsa birra është prodhuar që nga fundi i shekullit të 17-të, kërkesa për birrë dhe shishe birre u rrit në qiell vetëm pas Luftës së Parë Botërore.

Kuptimi i ngjyrave të shisheve të birrës
Fillimisht qelqi u përdor për të mbajtur birrën sepse u zbulua se ishte materiali më i mirë për ta mbajtur lëngun më të freskët për periudha më të gjata kohore. Por u desh pak kohë për të arritur në përfundimin se qelqi i pastër nuk ishte mënyra më e mirë kur bëhej fjalë për birrën. Xhami i pastër u bë problem. Shishet e qarta të birrës të mbetura në diell u bënë shpejt të thartë. Era dhe shija e birrës i ngjante erës së një skunku.

Pas një hetimi domethënës se përse birra e mbajtur në shishe qelqi u prish kaq shpejt, kërkimet shkencore nxorrën prova se rrezet ultravjollcë nga dielli ishin përgjegjëse për dëmtimin e acideve që gjenden në HOPS. Ky reagim shkaktoi një proces kimik i cili prodhoi një kimikat pothuajse identik me atë të spërkatjes së një skunku. Pra, termi “birrë e dobët” ishte mjaft fjalë për fjalë kur bëhej fjalë për birrën e keqe. Termi aktual i përdorur në industrinë e birrës kur birra është prishur përmendet si “i goditur nga drita”. Çdo birrë që përdor hops i nënshtrohet kërcitjes. Sidoqoftë, përparimet e reja në industrinë e birrës kanë çuar në zhvillimin e hopëve të qëndrueshëm të lehtë për të parandaluar këtë reaksion kimik kur ekspozohet ndaj rrezatimit diellor.

Përpara inovacioneve të industrisë moderne të mbushjes së birrës, prodhuesit duhej të gjenin një zgjidhje për të parandaluar rrezet UV që të shkatërronin tufat e tyre. Ata zbuluan se përdorimi i shisheve të birrës kafe do ta mbronte birrën nga rrezet UV, jo ndryshe nga syzet e diellit që mbrojnë shikimin tonë. Shishet e birrës kafe përdoren ende sot nga shumë prej prodhuesve më të njohur të birrës.

LEXO EDHE:

Back to top button