A e dini se aroma e mirë ndihmon në trajtimin e depresionit?

Aromat specifike vepruan si stimuj nuhatës për pjesëmarrësit, duke “zgjuar” kujtimet e tyre. Doli, në fakt, se erërat ishin më të fuqishme se fjalët për të sjellë kujtime nga e kaluara

Aroma që zgjedhim të na shoqërojë në periudha të jetës sonë ose gjithmonë, nëse nuk e ndryshojmë me asnjë tjetër, është shumë më tepër se një erë e thjeshtë, sepse shoqërohet me kujtime, momente dhe përjetime. Të nuhasësh një parfum mund të na sjellë ndërmend një sërë ngjarjesh që ne vetë as që i kishim kujtuar t’i kishim përjetuar, qofshin ato të këndshme apo të pakëndshme.

Një studim i ri i kryer nga neuroshkencëtarët në Universitetin e Pitsburgut në SHBA vërtetoi se parfumi mund të ndihmojë depresionin. Në këtë hulumtim morën pjesë 32 persona ndërmjet moshës 18 dhe 55 vjeç, të cilët janë diagnostikuar me çrregullime të mëdha depresive. Së bashku, ata u ekspozuan ndaj aromave të njohura dhe të dashura si kafeja dhe vanilja, dhe mënyra se si reaguan tregon shumë se si aroma mund të ndihmojë në trajtimin e depresionit.

Aromat specifike vepruan si stimuj nuhatës për pjesëmarrësit, duke “zgjuar” kujtimet e tyre. Doli, në fakt, se erërat ishin më të fuqishme se fjalët për të sjellë kujtime nga e kaluara.

Sipas studimit, njerëzit me depresion klinik kanë vështirësi në sjelljen e kujtimeve në të tashmen dhe të gjitha ngjarjet që citojnë lidhen me skenarë negativë, ashtu si edhe mënyra se si i prezantojnë ato. Kur aromat hyjnë në lojë, një pjesë tjetër e trurit, amigdala, aktivizohet dhe shkakton një cikël të ri kujtimesh që janë të vërteta dhe kanë përmbajtje pozitive. “Nëse përmirësojmë kujtesën, mund të përmirësojmë zgjidhjen e problemeve, rregullimin e emocioneve dhe çështje të tjera funksionale me të cilat njerëzit me depresion shpesh përballen,” tha Kimberly Young, profesor i asociuar i psikiatrisë në Universitetin e Pittsburgh.

“Ekspozimi” ndaj parfumit tuaj të preferuar mund t’ju ndihmojë në një masë të caktuar të përballeni me depresionin, duke kujtuar kujtime të bukura, të cilat do t’ju gëzojnë dhe do t’ju sjellin një ekuilibër në emocionet tuaja në atë moment të caktuar. Nuk është drogë, por funksionon kështu, duke ndryshuar psikologjinë tuaj dita ditës. E vetmja gjë e sigurt është se aroma është e lidhur me mendimin. Duhet theksuar se aromaterapia përdoret edhe në trajtimin e kancerit, ndërkohë që po kryhen studime sesi era mund të ndihmojë efektivisht në trajtimin e Alzheimerit dhe demencës.

LEXO EDHE:

Back to top button