A e dini se birra pa alkool nuk është e shëndetshme?

A e dini se birra pa alkool nuk është e shëndetshme?

Birra është një nga pijet më të preferuara në botë, veçanërisht nëse shohim popullsinë mashkullore. Shëtitja pas punës, shikimi i ndeshjeve, festimet e çdo lloji – të gjitha këto ngjarje janë pothuajse të pamundura të imagjinohen pa birrë.

Birra pa alkool, natyrisht, nuk është një zgjedhje e zakonshme, përveç në situatat kur është vërtet e nevojshme, si për shembull kur duhet të uleni në timon pas shoqërimit, atëherë është zgjidhja më e mirë dhe më e mençur. Megjithatë, a është më e shëndetshme? A është birra pa alkool burim i patogjenëve?

Shkencëtarët amerikanë gjatë një studimi eksperimental arritën në përfundimin se birra joalkoolike ose pak alkoolike është një tokë shumë më e përshtatshme për zhvillimin e baktereve dhe llojeve të tjera të patogjenëve. Arsyeja për këtë është përqindja e vogël e alkoolit, prandaj ato zhvillohen më shpejt se në birrën e zakonshme.

Gjatë hulumtimit, shkencëtarët krahasuan birrat me fortësi të ndryshme, pra me përmbajtje më të lartë dhe më të ulët të alkoolit, të cilave ata i shtuan një bakter në të njëjtën kohë. Pas një kohe të caktuar dhe mbajtjes së mostrave të birrës në temperatura të ndryshme, ata ekzaminuan shkallën me të cilën u zhvilluan bakteret dhe patogjenët e tjerë.

Pas dy muajsh, rezultatet treguan se bakteret jo vetëm mbijetuan në birrën joalkoolike, por nisën edhe procesin e riprodhimit. Ky rezultat, megjithatë, u vu re në mostrat që ishin ruajtur në temperatura 14 gradë Celsius. Në mostrat që u mbajtën në temperaturën 4 gradë, nuk kishte riprodhim të patogjenëve. Cili është ndryshimi midis birrës klasike dhe joalkoolike?

Përqindja e alkoolit në birrën standarde është zakonisht ndërmjet 3.5 dhe 5 për qind, falë së cilës ruhet vlera e ulët pe-ha e pijes dhe me shtimin e acideve të hidhura, të pasura me HOPS, siguria mikrobiologjike e pijes. arrihet. Përveç kësaj, dioksidi i karbonit është gjithashtu i pranishëm në birrë, gjë që e ndërlikon më tej zhvillimin e baktereve dhe patogjenëve të tjerë.

Edhe nëse përbërësit neglizhohen, ajo që i jep birrës klasike nivelin e nevojshëm të mbrojtjes kundër mikrobeve është një metodë specifike e përgatitjes: ajo sterilizohet, pasterizohet dhe filtrohet shtesë, ku patogjenët e mundshëm thjesht kanë një shans minimal për të mbijetuar. Në rastin e birrave pa alkool ose me pak alkool, këto procese janë shumë më të thjeshta dhe është e mundur të ruhen mikrobet.

LEXO EDHE:

Back to top button