A e dini se çamçakëzi lëshon qindra grimca mikroplastike në gojë!?
Përtypja e çamçakëzit lëshon qindra grimca mikroplastike direkt në gojë, zbuloi një studim i paraqitur dje, megjithëse është i kujdesshëm për ndikimin e tij të mundshëm në shëndetin e konsumatorëve.

Grimcat mikroplastike tashmë janë zbuluar në ajër, ujë, ushqim, paketim, tekstile sintetike dhe kozmetikë. Çdo ditë, njerëzit i hanë ato, i thithin ose vijnë në kontakt me to përmes lëkurës së tyre. Nga mushkëritë tek veshkat e deri te truri, mikroplastika janë gjetur pothuajse në çdo pjesë të trupit të njeriut.
Megjithëse shkencëtarët nuk janë të sigurt për efektet e tyre shëndetësore, disa tashmë po japin alarmin.
“Unë nuk dua t’i tremb njerëzit,” i tha AFP Sanjay Mohanty, autori kryesor i studimit, i cili u prezantua në një takim të Shoqatës Amerikane Kimike dhe u dorëzua për publikim të rishikuar nga kolegët, por ende nuk është publikuar.
“Nuk ka asnjë provë për një lidhje të drejtpërdrejtë midis mikroplastikës dhe ndryshimeve në shëndetin e njeriut,” thotë studiuesi nga Universiteti i Kalifornisë, Los Anxhelos (UCLA). Ai theksoi se qëllimi i studimit është të tregojë një rrugë pak të eksploruar përmes së cilës grimcat e vogla, shpesh të padukshme plastike hyjnë në trupin e njeriut: përmes çamçakëzit.
Lisa Lowe, një studente e doktoraturës në UCLA, përtypi shtatë copa nga dhjetë marka të ndryshme dhe më pas analizoi pështymën e saj kimikisht: një gram çamçakëz lëshonte mesatarisht 100 grimca mikroplastike, por disa çamçakëz lëshuan më shumë se 600,000 grimca mikroplastike.
“Kjo është ende një sasi e vogël në krahasim me shumë mundësi të tjera për marrjen e mikroplastikës,” vëren Mohanty. Për shembull, studiues të tjerë vlerësuan vitin e kaluar se një litër ujë në një shishe plastike përmban mesatarisht 240,000 grimca mikroplastike.
Për Oliver Jones, një profesor i kimisë në Universitetin RMIT të Australisë, sasia e mikroplastikës e matur në çamçakëz është “shumë e vogël” dhe grimcat e gëlltitura “ndoshta kalojnë nëpër ju pa asnjë efekt”.
“Unë nuk mendoj se ne duhet të ndalojmë ende çamçakëzin,” thotë ai.