A e dini se drerët kanë superfuqi t’i ndihmojnë njerëzit të luftojnë kancerin dhe depresionin

Drerat kanë superfuqi që mund t'i ndihmojnë njerëzit të luftojnë kancerin dhe depresionin

Në vitin 1823, Clement Clarke Moore prezantoi konceptin e drerit fluturues në poezinë e tij (“Nata para Krishtlindjes”), gjoja e frymëzuar nga historitë e drerëve magjikë. Edhe pse këto histori janë mite, superfuqitë e botës reale të drerit janë magjepsëse. Këta banorë të Arktikut kanë zhvilluar përshtatje të jashtëzakonshme, nga ndryshimi i ngjyrës së syve tek rritja e brirëve me shpejtësi të jashtëzakonshme.

Studimet e fundit gjenetike, të tilla si Projekti i Gjenomit të Ripërtypësve, po zbulojnë tipare unike te dreri që mund të jenë çelësi për zgjidhjen e sfidave të shëndetit të njeriut.

Drerat lulëzojnë në kushte të vështira arktike, përballë të ftohtit ekstrem, ushqimit të kufizuar dhe periudhave të gjata të ditës dhe errësirës. Projekti i Gjenomit të Ripërtypësve ka zbuluar variacione gjenetike që u mundësojnë renëve të kapërcejnë sfida të tilla.

“Ne u befasuam kur gjetëm kaq shumë variante unike të gjeneve të lidhura me përshtatjen e drerit në mjedisin Arktik,” thotë Zhipeng Li i Akademisë Kineze të Shkencave Bujqësore.

Njerëzit ndajnë shumë nga këto gjene dhe procese me renë. Për shembull, të dyja speciet shfaqin ritme cirkadiane të lidhura me ciklet dritë-errësirë. Gjatë verës së Arktikut, drerët sfidojnë orët e tyre biologjike duke kërkuar ushqim pothuajse vazhdimisht nën dritën e ditës 24-orëshe, ndërsa në dimër ata përjetojnë metabolizëm të ngadalësuar dhe aktivitet sporadik. Këto rregullime unike rrethore, të vërejtura gjithashtu te kafshët polare si pinguinët perandorë, ofrojnë njohuri për aplikimet e mundshme për zgjidhjen e problemit të vonesës së avionit tek njerëzit.

Një studim gjenetik zbulon se renë posedojnë versione të ndryshme të gjeneve që rregullojnë ritmet cirkadiane, duke përfshirë një proteinë të mutuar Per2 që prish orën e tyre biologjike. Një pjesë jetike e orës së tyre biologjike nuk po funksionon siç duhet, vëren Rasmus Heller nga Universiteti i Kopenhagës. Zbulimi hap mundësi për të kuptuar dhe lehtësuar çrregullimet e gjumit tek njerëzit. Çrregullimet e ritmit cirkadian gjithashtu mendohet se luajnë një rol në çrregullimet e humorit si depresioni.

Çelësi për parandalimin e kancerit?

Çuditërisht, si drerët meshkuj ashtu edhe femra rritin brirë të rinj çdo vit, një gjë e parë për botën e gjitarëve. Hulumtimet tregojnë se gjenet që aktivizohen gjatë rritjes së bririt janë të ngjashme me ato në qelizat e kancerit. Përkundër kësaj, drerët shfaqin mekanizma shumë efektivë të shtypjes së tumorit, kjo është arsyeja pse ata kanë pesë herë më pak gjasa të zhvillojnë kancer sesa gjitarët e tjerë. Zbulimi ngre interes për aplikime të mundshme për parandalimin ose trajtimin e kancerit te njerëzit.

Fabrikat e vitaminës D, një pasqyrë më e mirë për osteoporozën…

Aftësia e drerit për të prodhuar në mënyrë efikase vitaminën D në një mjedis të privuar nga dielli është një tjetër përshtatje e rëndësishme. Është veçanërisht e rëndësishme që drerat të maksimizojnë marrjen e kalciumit dhe prodhimin e vitaminës D, thekson Heller. Ai sistem i përmirësuar i vitaminës D në dre mund të ofrojë njohuri për menaxhimin e kushteve njerëzore si osteoporoza.

Aftësia e renë për të rigjeneruar indet, veçanërisht brirët, ka aplikime të mundshme në mjekësinë njerëzore, sipas hulumtimit të publikuar në fillim të këtij viti. Rigjenerimi i indeve dhe rritja e kancerit janë dy anët e së njëjtës medalje, thotë Yunjie Peter Young nga Universiteti Stanford. Shkencëtarët po shikojnë mundësinë e huazimit të mekanizmave të renë për sëmundjet e kockave si osteoporoza ose kanceri i kockave.

LEXO EDHE:

Back to top button