A e dini se gjelbërimi ngadalëson plakjen e qelizave?!

A e dini se gjelbërimi ngadalëson plakjen e qelizave?!

Të gjithë e dimë se sa pozitivisht ndikon natyra në shëndetin dhe cilësinë e jetës sonë. Megjithatë, këtu janë llogaritjet shkencore për të konfirmuar atë ndjenjë të brendshme: mosha biologjike e një personi që jeton në një mjedis më të gjelbër është 2.2 deri në 2.6 vjet më e ulët, thonë studiuesit.

Përfitimet e të jetuarit mes gjelbërimit për shëndetin tonë fizik dhe mendor janë të njohura gjerësisht dhe në disa vende natyra shihet (dhe përshkruhet) si ilaç. Hulumtimi i publikuar së fundmi sjell perspektiva të freskëta dhe një pamje më të plotë të efekteve pozitive shëndetësore të parqeve, pemëve dhe hapësirave të gjelbra.

Gjegjësisht, siç zbuloi ekipi i studiuesve nga Mbretëria e Bashkuar, Kanadaja dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës, banorët e lagjeve më të gjelbra kanë telomerë më të gjatë, domethënë pjesë të kromozomeve që lidhen me jetëgjatësinë. Duke vepruar kështu, qelizat e tyre plaken më ngadalë dhe ato janë biologjikisht më të reja.

Telomeret janë në fakt pjesë të përsëritura të ADN-së që gjenden në skajet e kromozomeve. Ato duken si nyje që, si mbulesa plastike mbrojtëse në lidhëset e këpucëve, parandalojnë “zhbërjen” e molekulave. Sa më të gjata të jenë telomeret, aq më shumë herë një qelizë mund të përsëritet. Me çdo ndarje qelizore, skajet telomerike shkurtohen. Kur ato bëhen aq të shkurtra sa qeliza nuk mund të ndahet më, ajo vdes.

“Kjo do të thotë se telomeret janë një tregues i rëndësishëm i moshës sonë biologjike dhe konsumimit të qelizave tona”, thotë Scott Ogletree, një nga autorët e studimit dhe pedagog në Universitetin e Edinburgut.

Së bashku me kolegët e tij, Ogletree llogariti se hapësirat e gjelbra mund të zvogëlojnë moshën biologjike të një personi, mesatarisht, midis 2.2 dhe 2.6 vjet.

Shkencëtarët studiuan të dhënat për 7,827 njerëz nga baza e të dhënave kombëtare të SHBA-së midis 1999 dhe 2002. Ata ishin të interesuar se sa e gjelbër ishte lagja e tyre dhe si lidhej kjo me gjatësinë e telomereve.

“Ne zbuluam se sa më shumë hapësirë ​​të gjelbër të kenë njerëzit në lagjen e tyre, aq më të gjata janë telomeret e tyre,” thotë Aaron Heap nga Universiteti i Karolinës së Veriut. “Kjo ishte e vërtetë pavarësisht nga raca e tyre, statusi ekonomik, nëse pinin apo pinin duhan, etj.

Shumë faktorë mund të kontribuojnë në humbjen e telomereve, një prej tyre është stresi. Ka një sërë mënyrash në të cilat bimët lehtësojnë nivelet e stresit, p.sh. duke “ftohur” mjedisin e tyre gjatë valëve të të nxehtit dhe duke i bërë temperaturat më të këndshme. Bimësia gjithashtu redukton ndotjen e ajrit dhe zhurmës.

Gjelbërimi gjithashtu inkurajon popullatën për aktivitet fizik dhe ndërveprim të ndërsjellë social. Përveç kësaj, iniciativa “Të gjithë në park”, falë së cilës 93% e banorëve të qytetit kolumbian të Barranquilla jetojnë brenda një tetë minutash. ecni në zonat më të afërta të gjelbra, tregoi se hapësirat e gjelbra mund të çojnë në një reduktim të rrezikut të krimit.

Fatkeqësisht, edhe natyra nuk është e gjithëfuqishme, ndaj vetitë e saj të fuqishme janë me kapacitet të kufizuar.
Kur studiuesit morën parasysh ndikime të tjera negative si ndotja e ajrit, efektet pozitive të vegjetacionit u zhdukën.

LEXO EDHE:

Back to top button