A e dini se patatinat ju bëjnë po aq të varur sa kokaina?

A e dini se patatinat ju bëjnë po aq të varur sa kokaina?

Ekspertët thonë se ushqimet ultra të përpunuara, ose UPF, janë po aq të varur sa nikotina, kokaina ose heroina.

Një analizë e re e 281 studimeve në 36 vende të ndryshme zbuloi se 14 për qind e të rriturve janë të varur nga ushqimet ultra të përpunuara. Zbulimi vjen si një tronditje kur dimë se ushqimet ultra të përpunuara, të cilat përfshijnë salcice, akullore, biskota, pije joalkoolike dhe drithëra me sheqer, janë të lidhura me rënien njohëse, kancerin, problemet psikologjike dhe madje edhe vdekjen e hershme.

“Duket se kombinimi i karbohidrateve të rafinuara dhe yndyrave që gjenden shpesh në ushqimet ultra të përpunuara mund të rrisë potencialin e varësisë së këtyre ushqimeve”, shkruajnë autorët e studimit në gjetjet e tyre të publikuara në The British Medical Journal.

Një nga autorët e studimit, Chris van Tuleken, tha për Guardian: “Ushqimet ultra të përpunuara janë të varur për shumë njerëz. “Kur njerëzit bëhen të varur nga ushqimi, është pothuajse gjithmonë ushqim ultra i përpunuar.”

Produktet që krijojnë varësi nuk kanë të njëjtin efekt tek të gjithë

Pse është kështu mbetet një mister. Shkencëtarët dyshojnë se vetëm një përbërës mund të shkaktojë varësi.

“Ngrënia e ushqimeve ultra të përpunuara shkakton një rritje të dopaminës, e cila bie me kalimin e kohës, duke çuar në një cikël të papritur të dëshirave, njësoj si dikush i varur nga alkooli ose droga”, vuri në dukje ekipi hulumtues.

Produktet që krijojnë varësi nuk kanë të njëjtin efekt tek të gjithë.

Pothuajse 90 për qind e njerëzve mund të provojnë alkoolin dhe të mos krijojnë një marrëdhënie problematike. Kështu që dikush do të hajë një grusht patate të skuqura dhe do të ngopet, dhe dikush mund të mos jetë aq me fat.

Shumica e ushqimeve janë të sigurta në moderim.

LEXO EDHE:

Back to top button