A është bota në një rrezik? A do të shfaqet uragani i kategorisë së pestë?

Bota po “shikon në sytë e një uragani të kategorisë së pestë”, tha në Davos Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres

Në fjalimin e tij para liderëve botërorë në Forumin Ekonomik Botëror, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së vlerësoi se “bota është në një gjendje të dhimbshme”.

“Bota jonë është përfshirë nga një stuhi e përsosur në fronte të shumta,” tha ai.

Ndër kërcënimet kryesore me të cilat përballet bota, ai vuri në dukje recesionin e afërt global, luftën në Ukrainë, pabarazitë në rritje, kostot në rritje të jetesës, borxhin e lartë të vendeve të cenueshme dhe pasojat e pandemisë.

Guterres tha se në luftën kundër ngrohjes globale “ne po e humbim betejën” dhe se çdo javë e re sjell “një tmerr të ri klimatik”.

Premtimi për të kufizuar rritjen e temperaturës globale në 1.5 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale “ka shkuar keq”, tha ai, duke paralajmëruar se bota po shkon drejt një rritjeje prej 2.8 gradësh.

LEXO EDHE:

Back to top button