A është çokollata e Dubait e dëmshme për shëndetin? Detajet e përbërësve u zbuluan

Eksperti për mbrojtjen e konsumatorit, Torsten Knipperz, shpjegon se çfarë do të thotë kjo për adhuruesit e çokollatës dhe çfarë pasojash shëndetësore mund të ketë konsumimi i saj.

Çokollata e Dubait dhe sa të rrezikshme janë toksinat dhe substancat e dëmshme nga yndyrat?

Mania e vërtetë e çokollatës në Dubai ka prekur miliona njerëz. Një pllakë kushton nga 7 deri në 25 euro, por pavarësisht kësaj, mediat sociale po flasin për të prej muajsh. Ndikues të shumtë demonstruan me entuziazëm pse kjo kënaqësi me fëstëk supozohet se ia vlen paratë.

Por Stiftung Warentest ka një zhgënjim të vërtetë sepse pretendon se në çokollatë u gjetën toksina myku dhe substanca të dëmshme nga yndyrat që shkaktuan një çmenduri të tillë.

A mund të dëmtojë vërtet shëndetin tonë çokollata nga Dubai?

Sipas ekspertit për mbrojtjen e konsumatorëve, Torsten Knipperz, konsumimi i çokollatës mund të bëhet i rrezikshëm vetëm në sasi shumë të mëdha. Megjithatë, ngrënia e kësaj ëmbëlsire nuk është pa rreziqe.

“Këto aflatoksina, toksina myku, kancerogjene në doza të larta, mund të dëmtojnë mëlçinë dhe veshkat”, tha Kniperts në një intervistë për RTL. Ai po ashtu ka theksuar se edhe substancat e dëmshme nga yndyrat janë të rrezikshme për shëndetin.

“Nuk janë të mira, janë nënprodukte që shfaqen edhe në produkte të tjera, për shembull në ushqimin për fëmijë, por edhe në këtë çokollatë”, kritikon eksperti, “Këto shufra nuk kanë të bëjnë fare me cilësinë e lartë dhe çmimi i lartë nuk është aspak i justifikuar”, përfundon Kneiperts.

Çokollata të tilla nuk duhet të ishin shitur kurrë në Gjermani

Ekspertët nga Stiftung Warentest kritikuan gjithashtu mungesën e informacionit të rëndësishëm për paketimin e çokollatës së Dubait.

“Të dhënat ushqyese mungojnë, si dhe informacione të rëndësishme për ata që vuajnë nga alergjitë. Katër nga gjashtë çokollatat e testuara nuk duhet të ishin shitur fare në Gjermani,” shpjegoi Knipperz në një intervistë për RTL. Ai gjithashtu tregon se çokollata e Dubait përmbante shumë pak fëstëkë, një përbërës që e bëri këtë trajtim kaq tërheqës për shumë njerëz.

Këshilla e fundit e ekspertëve?

Në vend që të shpenzojnë shumë para për çokollatën në Dubai, konsumatorët duhet të përgatisin çokollatën e tyre. Jo vetëm që është më argëtuese dhe më e shijshme, por në rastin më të keq është edhe më e shëndetshme, përfundon eksperti.

Edhe pse çokollata nga Dubai është bërë hit në rrjetet sociale, testet kanë treguar se cilësia e saj nuk e justifikon çmimin e lartë. Konsumatorët këshillohen të jenë të kujdesshëm kur blejnë dhe, nëse është e mundur, të përgatisin vetë çokollatën e tyre për të shmangur rreziqet e mundshme për shëndetin.

LEXO EDHE:

Back to top button