A është e mundur që intelegjenca artificiale të na mundësojë të flasim me kafshët?

A është e mundur që intelegjenca artificiale të na mundësojë të flasim me kafshët?

Pas inteligjencës artificiale që lexon mendjet, a ka ndonjë aplikacion të ri që do të na lejojë të komunikojmë me kafshët?

Dëshironi të dini se çfarë i pëlqen kafshës suaj? Dëshironi që edhe kafshët t’ju kuptojnë? Edhe pse tingëllon si fantashkencë, kjo një ditë mund të bëhet realitet falë inteligjencës artificiale.

Jo, nuk bëhet fjalë për komplotin e filmit “Doctor Doolittle” – megjithëse tingëllon si një histori e mrekullueshme – ka të bëjë me pretendimet e Projektit të Specieve të Tokës (ESP), një organizatë jofitimprurëse që synon të përdorë inteligjencën artificiale për të deshifruar kafshët. komunikimi.

Ideja bazohet në modele të mëdha gjuhësore që, pasi të kenë folur rrjedhshëm në të folurit njerëzor, mund të zbatohen për të kuptuar dhe deshifruar komunikimin e kafshëve. Në këtë mënyrë, inteligjenca artificiale, pas leximit të mendjeve njerëzore, mund të jetë lidhja midis komunikimit të drejtpërdrejtë midis njerëzve dhe kafshëve dhe ESP thotë se shpreson që biseda me kafshët do të transformojë marrëdhënien tonë me pjesën tjetër të natyrës.

Nuk kemi dyshim se kjo do të ndodhte nëse do të kishim mundësi të lidhnim kontakte, por në këtë moment nuk duket se do të na vijë një mundësi e tillë. Edhe pse inteligjenca artificiale është një teknologji premtuese, ajo ende shoqërohet me shumë probleme që duhet të zgjidhen, por sigurisht, edhe nëse kuptimi i komunikimit njerëzor arrihet në perfeksion, mbetet për t’u parë nëse është e mundur të përkthehet një kafshë në diçka të kuptueshme.

Natyrisht, imitimi i komunikimit me kafshët nuk është i njëjtë me kuptimin e tij, kështu që studiuesit e ardhshëm kanë një rrugë të gjatë për të bërë për të aplikuar me sukses AI për këto qëllime. Është sigurisht një ide interesante që një ditë mund të çojë në zbulime të ndryshme dhe zbulime shkencore.

LEXO EDHE:

Back to top button