A është e mundur që jeta të ekzistojë në Hënë me më shumë vullkane në Sistemin Diellor?

Anija kozmike Juno e NASA-s është planifikuar të fluturojë përtej botës me më shumë vullkane në Sistemin tonë Diellor sot.

Është e para nga nëntë fluturimet e hënës së Jupiterit Io që është planifikuar të bëjë gjatë një viti e gjysmë të ardhshëm. Dy nga ato takime të afërta do të ndodhin vetëm 1500 kilometra larg njëri-tjetrit.

Më 5 korrik, Juno kapi një pamje të pabesueshme infra të kuqe të Io nga një distancë prej 80,000 kilometrash. Pikat më të shndritshme në imazh tregojnë temperaturat më të larta në hënë, e cila është e mbushur me qindra vullkane, disa prej të cilave mund të nxjerrin llavë dhjetëra kilometra në ajër, raporton CNN .

A mund të ketë jetë në Io?

Me këtë rast, shkencëtarët do të përpiqen të mësojnë sa më shumë për rrjetin e vullkaneve të këtij trupi aktiv dhe se si Jupiteri vepron mbi to. Io është vetëm pak më i madh se Hëna jonë, në rreth një të katërtën e diametrit të Tokës. Është i kyçur në mënyrë të baticës, domethënë, gjithmonë përballet me Jupiterin nga e njëjta anë.

Ajo ka një atmosferë shumë të hollë që përbëhet kryesisht nga dioksidi i squfurit, i cili ndonjëherë përdoret në Tokë për të ruajtur ushqimet e thara. Pothuajse me siguri nuk mund të mbështesë jetën siç e njohim ne, por kjo nuk do të thotë se nuk mund të përmbajë një formë jete për të cilën nuk e dimë.

Anija kozmike “Juno” është duke u rrotulluar rreth Jupiterit që nga viti 2016 dhe gjatë zgjatjes së misionit, i cili është planifikuar të zgjasë deri në fund të vitit 2025, po eksploron hënat magjepsëse të planetit gjigant. Pra, në vitin 2021, ai fluturoi nga Ganymede, dhe në fillim të këtij viti pranë Evropës.

Me instrumentet e tij, Juno ishte në gjendje të shikonte nën koren e akullt të të dy hënave dhe të mblidhte informacione për brendësinë e Evropës, ku ka shumë të ngjarë të fshihet një oqean i kripur. Hëna Europa është e mbuluar nga një kore e akullt 16 deri në 24 kilometra e trashë dhe shkencëtarët besojnë se nën të shtrihet një oqean në një thellësi prej 64 deri në 161 kilometra.

Hëna që fshehin një oqean

Të dhënat e mbledhura nga Juno do të shërbejnë si një bazë shtesë për dy misione në hënat e Jupiterit që do të nisen në dy vitet e ardhshme: JUICE e Agjencisë Hapësinore Evropiane dhe Europa Clipper të NASA-s.

Anija kozmike JUICE do të nisë në prill 2023 dhe më pas do të kalojë tre vjet duke eksploruar Jupiterin dhe tre hënat e tij të akullta – Ganymede, Callista dhe Europa. Të tre hënat mendohet se kanë oqeane poshtë kores së tyre të akullt dhe shkencëtarët duan të hetojnë nëse oqeani i Ganymedit është potencialisht i banueshëm.

Europa Clipper është planifikuar të nisë në vitin 2024 dhe të bëjë 50 fluturime të afërta të hënës së Jupiterit Europa deri në vitin 2030. Në të njëjtën kohë, ekspertët do të studiojnë me shumë interes nëse ka vërtet një oqean nën kore dhe nëse ai është i përshtatshëm për zhvillimin e jetës.

 

LEXO EDHE:

Back to top button