A është folia e aluminit e dëmshme për shëndetin?

A është folia e aluminit e dëmshme për shëndetin?

Kushdo që ka pjekur në skarë peshk, perime ose është përpjekur të ruajë lëngshmërinë e mishit, me siguri ka përdorur letër alumini. Është përdorur në familjet në mbarë botën për dekada, por dilema se është e dëmshme për shëndetin tonë është rishfaqur në internet .

Letër alumini është një fletë e hollë prej letre prej metali alumini me shkëlqim. Prodhohet në masë përmes një procesi të rrotullimit të fletëve të mëdha metalike derisa ato të hollohen në rreth 0,2 milimetra. Këto fletë metalike kanë një shumëllojshmëri të gjerë përdorimesh jashtë kuzhinës, duke përfshirë paketimin industrial, izolimin dhe transportin.

Alumini është kudo, kështu që në fakt folia që përdorim nuk duhet të jetë problem. Është natyral dhe është elementi i tretë më i bollshëm në koren e Tokës. Në gjendjen e tij natyrore, zakonisht lidhet me elementë të tjerë si fosfatet dhe sulfatet, kështu që përveç që gjendet në materialet e paketimit të ushqimeve, tepsi dhe madje edhe në kozmetikë, gjendet edhe në tokë, në ujin tonë për pije dhe në ushqimi. Ai gjendet natyrshëm në fruta, perime, mish, peshk, drithëra dhe produkte qumështi. Aditivët e ushqimit si konservuesit, agjentët ngjyrues dhe trashësuesit artificialë përmbajnë gjithashtu alumin.

Sasia e aluminit që ne konsumojmë varet nga disa faktorë, duke përfshirë sa lehtë përthithet nga vetë ushqimi, sa i pasur me alumin është toka në të cilën është rritur ushqimi, si është paketuar dhe ruajtur dhe nëse përmban aditivë.

Është e vërtetë që alumini mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin tuaj, por nëse është në një nivel të lartë . Disa kërkime kanë gjetur prova se metali mund të lidhet me sëmundjen e Alzheimerit , pasi nivele të larta të aluminit janë vërejtur tek njerëzit që jetojnë me këtë sëmundje, ndërsa të tjerë spekulojnë se ai gjithashtu mund të lidhet me kancerin. Por rezultatet janë larg të qenit përfundimtare dhe nevojiten kërkime të mëtejshme në shkallë të gjerë.

Ashtu si me shumë metale, është e rëndësishme të reduktojmë sasinë që konsumojmë, por është e vështirë ta eliminojmë plotësisht. “Organizata Botërore e Shëndetësisë” dhe “Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara”deklaroi se është e pranueshme që të kemi nivele të ulëta të aluminit në sistemet tona, rreth 2 miligramë për kilogram të peshës trupore në javë. Hulumtimet kanë treguar se alumini i përmbajtur në enët e gatimit dhe fletë metalike mund të shpërbëhet në ushqimin tonë. Faktorët që ndikojnë në sasinë e zbërthimit të letrës së aluminit përfshijnë temperaturën në të cilën është gatuar, aciditetin e ushqimit dhe praninë e përbërësve të tjerë, si erëzat dhe kripërat. Një studim i publikuar në vitin 2006 tregoi se sasia e aluminit në mishin e kuq të pjekur të përgatitur në fletë metalike mund të rritet nga 89% në 378% . Kjo mund të duket alarmante, por deri më tani nuk duket se ka asnjë provë të fortë që kjo marrje e aluminit nga petë lidhet me një rrezik në rritje për shëndetin.

Megjithatë, nëse keni dyshime, përdorni më pak letër për të kufizuar rrezikun kur gatuani në temperatura të larta, përdorni më pak foli kur mbuloni ushqimin dhe shmangni përdorimin e enëve të veshura me alumin. Ju gjithashtu mund të zvogëloni sasinë e aluminit që konsumoni duke ngrënë vetëm ushqime të gatuara në shtëpi.

LEXO EDHE:

Back to top button