A është vërtet që veganizmi (vegjetarian) mënyra e duhur për të ndaluar ndryshimet klimatike?

Në Unearthed, Yahoo Life diskuton disa nga çështjet më urgjente me të cilat përballet planeti ynë – dhe zbulon se çfarë mund të bëni për të ndihmuar në krijimin e një ndryshimi të vërtetë.

Së pari, lajmi i mirë: Veganuary, fushata vjetore mbarëbotërore go-vegan që po ndodh tani me synimin për të ndihmuar planetin e sëmurë – që mbahet çdo janar që nga viti 2014 – ka pasur një ndikim.

Duke u bërë vegan për vetëm një muaj, sipas fushatës, mbi një milion pjesëmarrësit e grumbulluar kanë kursyer rreth 1.6 milion gallona ujë (e barabartë me shpëlarjen e një tualeti rreth gjysmë milioni herë) dhe 103,840 ton emetime karboni (barabartë me drejtimin e automjetit. në mbarë botën rreth 15,000 herë) – për të mos përmendur 3.4 milion kafshë.

Plus, zakonet e reja të të ngrënit kanë tendencë të qëndrojnë, sipas raportit të strategjisë së Veganuarit të këtij viti, i cili vë në dukje: “Pjesëmarrësit raportojnë se vazhdojnë të reduktojnë konsumin e produkteve shtazore edhe pas janarit, dhe kompanitë ushqimore mbajnë një shumëllojshmëri më të madhe dhe më të mirë të bimëve- opsionet e bazuara në raftet pas prezantimit të suksesshëm të produktit dhe menusë gjatë Veganuary.

Në vitin 2020, revista shkencore EAT-Lancet Report, zbuloi vërtet se duke “transformuar zakonet e të ngrënit, duke përmirësuar prodhimin e ushqimit dhe duke reduktuar mbetjet ushqimore” – pa dyshim një urdhër i madh – është plotësisht e mundur të ushqehet një popullsi e ardhshme prej 10 miliardë njerëz “një të shëndetshëm dietë brenda kufijve planetar.”

Pra, cili është lajmi i keq? Mbajeni veten: Ka shumë.

LEXO EDHE:

Back to top button