A funksionon vërtet dieta e grupit të gjakut?

A funksionon vërtet dieta e grupit të gjakut?

Në vitet 1990, dieta e grupit të gjakut ka ekzistuar për një kohë. Ideja u parashtrua për herë të parë në librin “Hani siç duhet “, i cili pretendon se regjimi optimal i dietës dhe fitnesit për trupin e një personi mund të zhbllokohet duke përdorur grupin e gjakut. Ai sugjeron që paraardhësit tanë të lashtë evoluan për të lulëzuar në dieta të caktuara, dhe çdo grup gjaku përfaqëson tiparet gjenetike të atyre paraardhësve.

Dieta

Mjeku naturopatik Peter D’Adamo botoi një libër në vitin 1996, ku ai tregoi përfitimet e mundshme që lidhen me ngrënien e ushqimeve që korrespondojnë me grupin e gjakut.

Teoria

Teoria e dietës së grupit të gjakut sugjeron që ata me gjak të grupit A duhet të hanë një dietë kryesisht vegjetariane dhe ata me grupin O duhet të përqendrohen në proteina të larta shtazore. Ata me grupin B duhet të hanë produkte qumështi dhe njerëzit me gjak AB duhet të hanë një dietë që përmban elementë të dietës A dhe B.

Pse?

Grupet e gjakut A,B,0 përcaktohen nga antigjenet e pranishme në sipërfaqen e qelizave të gjakut. Një antigjen A, antigjen B, të dyja, ose asnjëri mund të jetë i pranishëm, duke dhënë grupet e gjakut A, B, AB ose 0.

Grupi i gjakut 0

Lloji 0 i përkiste disa prej paraardhësve tanë më të lashtë. Dieta e rekomanduar për këtë lloj bazohet në dietën e gjuetarëve-mbledhësve më të hershëm. Dieta pretendon se njerëzit me grupin 0 të gjakut janë më të përshtatshëm për të ngrënë proteina shtazore. Ata konsiderohen të kenë lehtësinë më të madhe në tretjen e mishit dhe yndyrës.

Grupi i gjakut A

Dieta e grupit të gjakut rekomandon që ata me gjak të grupit A të ndjekin një plan ushqimor natyral, organik, vegjetarian ose kryesisht vegjetarian. Dieta pretendon se njerëzit me grupin A të gjakut kanë nivele më të ulëta të acidit në stomak se grupet e tjera të gjakut, duke e bërë të vështirë për ta tretjen e mishit.

Grupi i gjakut B

Dieta e grupit të gjakut pretendon se njerëzit e tipit B janë përgjithësisht në gjendje të tresin ushqimet me yndyrë të lartë dhe duhet t’i japin përparësi qumështit dhe produkteve të qumështit për të pasur më shumë energji.

Lloji AB

Kur njerëzit me grupin A dhe grupin B të gjakut riprodhoheshin së bashku, rezultoi në grupin e gjakut AB. Prandaj, ky grup mund të marrë elemente diete të të dy llojeve.

Shëndeti i grupit të gjakut

Në vitet 1950 dhe 1960, studiuesit shikuan rrezikun e sëmundjes së arterieve koronare midis grupeve të gjakut, duke gjetur se lloji 0 ishte në një rrezik më të ulët. Studime të tjera kanë sugjeruar një rrezik në rritje të përqendrimeve më të larta të kolesterolit total dhe LDL (kolesteroli i keq) tek njerëzit me grupin e gjakut A.

Ushqimet e grupit të gjakut 0

Sipas teorisë së dietës së grupit të gjakut, ata me grup gjaku 0 duhet të hanë mish , peshk, perime (veçanërisht brokoli dhe spinaq) dhe fruta. Ata duhet të kufizojnë drithërat, fasulet dhe bishtajoret dhe të shmangin grurin, misrin dhe qumështin nëse përpiqen të humbin peshë.

Ushqimet e grupit të gjakut A

Ata me grupin A të gjakut duhet të hanë fruta, perime, tofu, ushqim deti, gjeldeti dhe drithëra, sipas dietës së grupit të gjakut. Rekomandohet që grupi A të shmang mishin e kuq. Ata gjithashtu duhet të shmangin bulmetin, grurin, misrin dhe fasulet nëse përpiqen të humbin peshë.

Ushqimet e grupit B të gjakut

Dieta e grupit të gjakut teorizon se ata me tip B duhet të hanë një dietë të larmishme, e cila përfshin mish, bulmet, ushqim deti, drithëra dhe perime jeshile. Nëse të tipit B po përpiqen të humbin peshë, ata këshillohen të heqin pulën, misrin, kikirikët dhe grurin nga marrja e tyre e përditshme e ushqimit.

Ushqimet e grupit të gjakut AB

Lloji AB duhet të konsumojë, bulmet, mish qengji, peshk, drithëra dhe perime, sipas dietës. Nëse po përpiqen të humbin peshë, duhet të shmangin ushqimet si fasulet, pulën, misrin.

LEXO EDHE:

Back to top button