A hani rregullisht perime që qetësojnë inflamacionin dhe ul kolesterolin?
Rekomandohet ta keni sa më shpesh në tavolinë, sepse kjo bimë nga familja e lakrës (lakra, lakra jeshile, lulelakra) është një thesar i vërtetë për shëndetin.

Shumë studime kanë konfirmuar se përbërësi sulforaphane në lakrat e Brukselit ka një efekt parandalues kundër kancerit, veçanërisht kancerit të stomakut ose baktereve B. Pylori. Falë sulforafanit, brokoli mbron nga rrezatimi diellor dhe është i shkëlqyer për mbrojtjen e zemrës dhe sistemit vaskular nga proceset inflamatore.
Duket si koka të vogla lakër dhe ka gjithçka përveç kalorive. Përmban një kombinim freskues të hidhësisë dhe aromës së butë, kështu që kombinoni atë me një pjatë që ka një shije të veçantë ose me një salcë që përmban balsamik.
Nëse dëshironi të ruani të gjitha thesaret që ofrojnë lakrat e Brukselit, ziejini për një kohë të shkurtër dhe shtoni pak vaj ulliri dhe piper të kuq në ujin e gatimit.
Kjo perime është jashtëzakonisht e pasur me proteina, fibra dietike, acide yndyrore omega 3 dhe omega 6, vitamina, veçanërisht vitamina C, A, K, E dhe B kompleks. Është vërtetuar se njerëzit që konsumojnë 300 gram lakra brukseli çdo ditë kanë një përqendrim 37 për qind më të lartë të vitaminës C në gjakun e tyre.
Është gjithashtu i pasur me minerale, shumica e të cilave janë kalium, mangan, bakër, kalcium, hekur dhe fosfor. Kaliumi është një komponent i rëndësishëm i qelizave dhe lëngjeve të trupit që ndihmojnë në kontrollin e zemrës dhe presionit të gjakut.

Mangani është i rëndësishëm si kofaktor për enzimat antioksidante, ndërsa hekuri është i nevojshëm për formimin e qelizave të gjakut. Në të njëjtën kohë, ai gjithashtu përmban acid folik dhe flavonoide.
Si një burim i jashtëzakonshëm i antioksidantëve, ai ndihmon në zbutjen e një sërë problemesh shëndetësore.
Në këtë kuptim është jashtëzakonisht i rëndësishëm për forcimin e imunitetit, por edhe si pastrues i organizmit nga përbërësit e dëmshëm sepse nxit punën më të mirë të zorrëve.
Për shkak të kompleksit të vitaminave që posedon, parandalon shfaqjen e osteoporozës dhe e bën lëkurën më të shndritshme. Vitaminat A dhe C janë veçanërisht të rëndësishme për ruajtjen e butësisë dhe shkëlqimit të lëkurës. Ajo gjithashtu ka efekte antibakteriale dhe antivirale.
Përveç kësaj, rekomandohet për personat që kanë dhimbje kronike për shkak të ndryshimeve degjenerative, si reumatizma, artriti, dhimbjet e nervit shiatik.
Hulumtimet tregojnë se përdorimi më i madh i lëndëve ushqyese nga lakrat e Brukselit është nëse i konsumoni në formën e lëngut.
Marrja e lakrave të papërpunuara të Brukselit përmes sallatës është e dyta për sa i përket përdorimit të lëndëve ushqyese. Nëse nuk doni të hani lakrat e Brukselit të papërpunuara, është më mirë t’i zieni në avull.
Kur lakrat e brukselit përpunohen termikisht në temperatura të larta për një kohë të gjatë, humbasin shumë lëndë ushqyese dhe nuk rekomandohen për njerëzit që vuajnë nga kanceri.