A janë të sigurta për t’u ngrënë qepa dhe hudhra e mbirë?
A janë të sigurta për t'u ngrënë qepa dhe hudhra e mbirë?

Dihet se hudhra konsiderohet një antibiotik natyral dhe përforcues i imunitetit, si dhe ka efekte të shumta të dobishme në trup. Por çfarë të bëni me të nëse mbin? A duhet ta hedhim apo ta përdorim?
Ndërsa patatet e mbirë tregojnë një sasi më të lartë të solaninës, një përbërës i dëmshëm alkaloid që shërben si një pesticid natyral dhe është i pranishëm në përqendrime të shtuara në patatet jeshile, të dëmtuara ose të mbirë, situata me hudhrën është e ndryshme.
Lakrat toksikë të patates mund të shkaktojnë probleme me tretjen ose dhimbje koke, ndaj duhet t’i ndërpritni patjetër, por nuk ka nevojë të shqetësoheni për hudhrën. Një studim sugjeron se hudhra e mbirë është më e shëndetshme se hudhra e zakonshme sepse përmban më shumë antioksidantë. Hudhra mbin për shkak të moshës, por ashtu si qepa, ajo mbin edhe për shkak të ruajtjes jo të duhur dhe sasive të larta të lagështisë.
Kokat e qepëve dhe hudhrave që blejmë në dyqan ushqimore shpesh qëndrojnë në ruajtje ose në rafte për një kohë të gjatë përpara se t’i çojmë në shtëpi. Lajmi i mirë është se lastarët janë të sigurt për t’u ngrënë, por mund të kenë një shije të hidhur. Nota e hidhur nuk do të jetë aq e theksuar në pjatat e gatuara ose të pjekura, por nëse e hani të papërpunuar, mund t’ju shqetësojë.
Nëse nuk doni t’i hani ato, mund të mbillni lastarët dhe të rritni koka të reja. Për të parandaluar mbirjen, ruajini qepët dhe hudhrat në një vend të errët dhe të freskët me qarkullim të mirë të ajrit. Është mirë të dini se sapo të mbijnë, qepët dhe hudhrat do të fillojnë të kalbet shpejt. Asnjëherë mos i ruani në të njëjtin vend si mollët, dardhat, kajsitë, pjeshkët, kumbullat, bananet, kivi ose mango, pasi këto fruta çlirojnë etilen, një gaz që përshpejton pjekjen.