A ju ka mbetur bukë e vjetër? Francezët dhe anglezët bënin ëmbëlsira të lira prej saj
A ju ka mbetur bukë e vjetër? Francezët dhe anglezët bënin ëmbëlsira të lira prej saj

NE TË GJITHË ndonjëherë na mbetet bukë bajate që ndihemi keq ta hedhim. Natyrisht, ne më së shpeshti e përdorim për të thekur bukën ose për ta shtypur në thërrime buke, por mund të kthehet edhe në një kënaqësi të vërtetë. Është një lloj pudingu i bukës bajate, i njohur në shumë vende të botës. Këto lloj ëmbëlsirash janë përgatitur që në mesjetë dhe ideja bazë ishte përdorimi i bukës së vjetër dhe shndërrimi i saj në diçka të shijshme.
Në kuzhinën franceze, ekziston një ëmbëlsirë e ngjashme e quajtur pain perdu (bukë e humbur), e cila në fakt është një formë e hershme e dollisë së sotme franceze. Në kuzhinën britanike, ekziston një puding tradicional i bukës, i cili është shumë i ngjashëm me këtë recetë – shpesh me fruta të thata dhe arra të shtuara. Në kuzhinën gjermane, ata përgatisin Arme Ritter (kalorës të varfër), që i ngjan më shumë bukës së skuqur sesa pudingut të pjekur.
Në vendet sllave, duke përfshirë Kroacinë, Serbinë dhe Bosnjën, recetat për ëmbëlsira të tilla shpesh përfshijnë qumësht, vezë, sheqer dhe kanellë, dhe nganjëherë raki ose vanilje shtohet për aromatizues. Në të kaluarën, ëmbëlsirat si kjo përgatiteshin në furra me nxehtësi të ulët ose edhe ziheshin në avull. Në disa versione, në vend të pjekjes, përzierja gatuhej në një banjë uji, e cila jepte një strukturë më të butë.
Ata ishin të njohur në mesin e fshatarëve dhe klasës punëtore sepse përdornin përbërësit në dispozicion dhe parandalonin mbeturinat e ushqimit. Sot i përkasin kategorisë së “recetave nostalgjike”, por edhe të gatimit të qëndrueshëm.
Përbërësit e kërkuar
Përgatitni përbërësit bazë:
- bukë bajate
- qumësht
- sheqer
- vezët
- sheqer vanilje
- kanellë
- krem i ëmbël
Si të përgatitet
Pritini bukën në feta të trasha dhe në një enë përzieni qumështin, sheqerin dhe sheqer vaniljen dhe gatuajeni derisa masa të marrë valë. Tavën e pjekjes e lyeni me gjalpë dhe filloni të zhytni fetat e bukës në masën e qumështit. Renditni fetat në kallëp. Rrihni vezët dhe kremin dhe hidhini sipër bukës së grumbulluar. E spërkasim bukën me sheqer dhe kanellë dhe e fusim në furrë.