A ju ka mbetur bukë e vjetër? Francezët dhe anglezët bënin ëmbëlsira të lira prej saj

A ju ka mbetur bukë e vjetër? Francezët dhe anglezët bënin ëmbëlsira të lira prej saj

NE TË GJITHË ndonjëherë na mbetet bukë bajate që ndihemi keq ta hedhim. Natyrisht, ne më së shpeshti e përdorim për të thekur bukën ose për ta shtypur në thërrime buke, por mund të kthehet edhe në një kënaqësi të vërtetë. Është një lloj pudingu i bukës bajate, i njohur në shumë vende të botës. Këto lloj ëmbëlsirash janë përgatitur që në mesjetë dhe ideja bazë ishte përdorimi i bukës së vjetër dhe shndërrimi i saj në diçka të shijshme.

Në kuzhinën franceze, ekziston një ëmbëlsirë e ngjashme e quajtur pain perdu (bukë e humbur), e cila në fakt është një formë e hershme e dollisë së sotme franceze. Në kuzhinën britanike, ekziston një puding tradicional i bukës, i cili është shumë i ngjashëm me këtë recetë – shpesh me fruta të thata dhe arra të shtuara. Në kuzhinën gjermane, ata përgatisin Arme Ritter (kalorës të varfër), që i ngjan më shumë bukës së skuqur sesa pudingut të pjekur.

LEXO EDHE:

Back to top button