A ju ka shkuar ndonjëherë ndërmend pse dritat e policisë janë kuq dhe kaltër?

A keni menduar ndonjëherë pse makinat e policisë përdorin dritat e kuqe dhe blu? Përgjigja është pjesërisht historike dhe pjesërisht praktike. Me kalimin e viteve, ndryshimet në zbatimin e ligjit, teknologjinë dhe efikasitetin e energjisë kanë ndikuar të gjitha në evoluimin e ndriçimit policor.

Në vitet 1940, shumica e departamenteve të policisë përdorën një dritë të thjeshtë fener të montuar në njësitë e tyre të patrullimit ose një dritë të kuqe të vetme që nuk pulsonte në pjesën e përparme të makinës. Zgjedhja e së kuqes ka shumë të ngjarë të ketë origjinën nga ngjyra e kuqe që shoqërohet me “stop” dhe shenja të tjera paralajmëruese në të gjithë vendin. Me kalimin e kohës, automjetet e urgjencës filluan të përfshijnë dritat më të fundit të teknologjisë së lartë ndezëse. Ata gjithashtu filluan të shtonin dritat blu në flotën e tyre. Pra, pse e kuqe dhe blu?

Është e vështirë të përcaktohet saktësisht pse ky kombinim ngjyrash u bë më i popullarizuari, pasi përdorimi dhe rregulloret ndryshojnë shumë nga shteti në shtet. Megjithatë, ekzistojnë disa teori të zakonshme rreth origjinës së kësaj tendence ndriçimi. Ndërsa e kuqja ka për qëllim të paralajmërojë shoferët, dritat e kuqe gjithashtu mund të anashkalohen në trafik pasi shumica e dritave të pasme të automjeteve janë të kuqe. Disa studime tregojnë se dritat e kuqe janë më të dukshme gjatë ditës, ndërsa dritat blu janë më të dukshme gjatë natës. Kombinimi i dritave ndezëse të kuqe dhe blu ndihmon në alarmimin e drejtuesve të mjeteve pavarësisht nga ora e ditës.

Është interesante se disa ekspertë thonë gjithashtu se përdorimi i dritave të kuqe dhe blu zbut problemet që lidhen me shoferët që janë të verbër në ngjyra. Ata që e kanë të vështirë të shohin të kuqen shpesh nuk e kanë problem të shohin blunë. Në të kundërt, shoferët që kanë vështirësi të shohin blunë shpesh mund të shohin të kuqe. E kuqja ka gjatësinë më të madhe të valës, që do të thotë se do të shpërndahet më pak dhe mund të arrijë më lehtë te syri, edhe në kushte mjegull.

Automjetet e policisë duhet të kenë akses në incidentet sa më shpejt të jetë e mundur dhe ndriçimi efektiv ndihmon për ta bërë këtë të mundur. Përparimet në teknologjinë e ndriçimit në fillim të viteve 1990 panë rritjen e popullaritetit të shufrave të dritës emergjente. Përafërsisht në të njëjtën kohë, policia filloi gjithashtu të përdorte drita LED që ishin më efikase në energji sesa llambat e tyre të mëparshme ndezëse. Sot, LED ofrojnë shumë opsione të shkëlqyera ndriçimi të kuq dhe blu, modele blici dhe veçori të programueshme për nevojat specifike të çdo departamenti.

Dritat e urgjencës kanë bërë një rrugë të gjatë gjatë viteve. Edhe pse këto drita të kuqe dhe blu ende i shërbejnë qëllimit kryesor të përcjelljes vizuale të pranisë së një automjeti të urgjencës, ato mund të shërbejnë gjithashtu si ndriçim i skenës dhe kontroll trafiku. Kompletet e sotme të dritës mund të integrohen me njësitë e kontrollit për të prodhuar dhjetëra modele të kombinimit të dritës dhe sirenave të teknologjisë së lartë. Pavarësisht nëse është në një makinë patrulle ose një ambulancë, të kesh një paketë të fuqishme dritash LED të kuqe dhe blu është një pjesë thelbësore e efektivitetit dhe sigurisë së një automjeti të urgjencës.

LEXO EDHE:

Back to top button