A ju kalbet shpejt shalqiri? Ndoshta po e mbani në vendin e gabuar
Shalqinjtë janë të preferuarit e shumë njerëzve në ditët e nxehta të verës dhe fatkeqësisht qëndrojnë të freskët vetëm për disa ditë.

Megjithatë, është zbuluar një mënyrë e duhur për të ruajtur shalqinjtë në kuzhinë, e cila do të zgjasë jetëgjatësinë e tyre deri në dy javë të tjera.
Ekspertja e kuzhinës Cristina Orso ndau një këshillë se vendi më i mirë për të ruajtur shalqinjtë është në një zonë të errët larg nga çdo burim nxehtësie, si furra, mikrovalë dhe tiganisje e thellë. Mundësia më e mirë është ta vendosni shalqinin pas banakut të kuzhinës ose në një raft ku drita dhe nxehtësia nuk e arrijnë.
“Kur kthehem në shtëpi, e mbaj të gjithë shalqinin në temperaturën e dhomës, larg rrezet e diellit direkte. “Shalqiri i plotë ka një jetëgjatësi më të gjatë se shalqiri i prerë,” shpjegoi ajo.
Edhe pse tingëllon e çuditshme, shalqini duhet të ruhet larg frutave të tjera, pasi mund ta prishin atë. Përkatësisht, është shumë i ndjeshëm ndaj gazit etilen, një hormon natyror i rritjes i prodhuar nga frutat si bananet, mollët dhe avokadot. Shumë fruta në një vend do të rezultojë në shumë etilen, i cili do të bëjë që shalqini të kalbet.