A mund ta shpëtojmë Tokën nga një goditje asteroidi që u zbulua disa ditë më parë?

A mund ta shpëtojmë Tokën nga një goditje asteroidi që u zbulua disa ditë më parë?

Në fund të korrikut të këtij viti, asteroidi 2023 NT1 me diametër rreth 30-60 metra fluturoi pranë planetit tonë, duke kaluar një të katërtën e distancës midis Tokës dhe Hënës, d.m.th. në rreth 95,000 kilometra. Nëse do të na kishte goditur, shpërthimi i asteroidit do të kishte qenë rreth tre herë më i fortë se ai që ndodhi në Chelyabinsk të Rusisë, në vitin 2013, një ngjarje që plagosi rreth një mijë dhe shkaktoi dëme të konsiderueshme në infrastrukturë. A kemi mundësi të mbrohemi kundër kërcënimeve të tilla?

Shkencëtarët vunë re asteroidin 2023 NT1 dy ditë pasi na kaloi. Ky është një shembull i qartë se si astronomët ende nuk janë në gjendje të zbulojnë dhe zbulojnë objekte të tilla me përmasa të konsiderueshme që i afrohen Tokës. Dhe rasti nuk është i izoluar. Këtë vit ne patëm edhe një tjetër “takim të afërt” me një asteroid të përmasave të ngjashme në mars , megjithëse ai objekt i veçantë u vëzhgua “me kalimin e kohës”. Megjithatë…

Dorë për zemër, objekte të tilla nuk janë aq të mëdha sa të shkaktojnë zhdukjen e pothuajse të gjithë jetës në planet, por megjithatë me përmasat e tyre ato përbëjnë një rrezik të madh për jetën e miliona njerëzve në sipërfaqen e Tokës. Pyetja është, a mund të mbrohemi kundër një asteroidi të këtyre përmasave nëse ai zbulohej vetëm disa ditë para se të godiste Tokën?

Një studim i fundit i publikuar në arXiv ofron përgjigjen . Hulumtimi fillon duke parë ekzistencën e një asteroidi të ngjashëm me 2023 NT1 dhe vlerëson nëse mund ta trajtojmë atë duke përdorur metodën Pulverize It (PI) – duke shkaktuar që objekti të shpërthejë dhe të shpërthehet në mënyrë që materiali i kalbur të jetë i padëmshëm për jetën në Toka. Ajo të kujton pak një histori të marrë nga ekrani i filmit, ku heroi ose heronjtë e hedhin në erë asteroidin në momentin e fundit, para se të godasë Tokën. Fatkeqësisht, nëse dallojmë një objekt në rrugën e tij drejt Tokës, vetëm disa ditë para se të arrijë tek ne, kjo është me të vërtetë mënyra e vetme për ta trajtuar atë. Në fakt, ne mund ta ndryshojmë trajektoren e asteroidit vetëm nëse kemi një kohë të gjatë deri në përplasje, nëse asteroidi është dhjetëra miliona kilometra larg nesh.

Pyetja e shtruar nga Bryn Bailey, autori i studimit, është vërtet e rëndësishme për të kuptuar nëse jemi në gjendje të nisim një kundërsulm në kohë dhe nëse kjo kundërsulm mjafton për të copëtuar asteroidin në copa të padëmshme. Çuditërisht, përgjigja për të dyja pyetjet duket se është po. ” Duke pasur parasysh teknologjinë aktuale të lëshimit, ne mund të dërgojmë një raketë mbrojtëse në asteroid brenda një dite, duke supozuar – dhe kjo është shumë e rëndësishme – që ne kemi një të gatshme ,” shpjegon Bailey.

Për ta “shndërruar asteroidin në pluhur”, autorët sugjerojnë përdorimin e një kombinimi të ndikimeve kinetike, të aftë për të fragmentuar asteroidin pas goditjes dhe eksplozivëve. Raketa e përmendur do të lëshonte një re pajisjesh me shpejtësi të lartë në asteroid, duke e copëtuar trupin e tij në copa jo më të mëdha se 10 metra në diametër.

Objektet e këtij lloji do të digjen plotësisht me hyrjen dhe lëvizjen në atmosferë, duke shkaktuar dëme shumë të kufizuara ose aspak. Simulimet tregojnë se kjo do të ishte një mënyrë efektive për të shkatërruar një asteroid të ngjashëm në densitet dhe përbërje me 2023 NT1. Por për momentin ne nuk kemi realisht raketa që qëndrojnë në platformën e lëshimit dhe gati për lëshim në çdo moment. Nëse nesër zbulojmë një asteroid me karakteristika të ngjashme me 2023 NT1 që është gati të godasë Tokën, nuk kemi absolutisht asnjë mënyrë për ta kundërshtuar atë sot. Ndërsa ne kemi aftësinë për të krijuar një sistem mbrojtës planetar emergjent, me një raketë gati, pyetja mbetet, a kemi vullnetin për ta ndërtuar atë?  Një pyetje tjetër është nëse dhe sa investojmë fare në mbrojtjen tonë planetare, madje edhe kundër objekteve që do të zbuloheshin muaj para se të godasin Tokën. Për problemin e dytë, kërkuam përgjigje në  Ne tashmë kemi teknologjinë për të shmangur një goditje nga një asteroid vrasës?!

LEXO EDHE:

Back to top button