A mund të prekemi nga kanceri në mushkëri nëse nuk pimë duhan?


Pirja e duhanit nuk është e dëmshme vetëm për duhanpirësit. Ndikon në mënyrë të barabartë në shëndetin e duhanpirësve pasivë. Brezat e vjetër mund të fshehin paditurinë e tyre për rreziqet e pirjes së cigareve, dhe disa prej tyre, madje edhe mjekët, u mashtruan direkt.

Por të gjithë që u rritën pas vitit 1990 ishin të vetëdijshëm për rreziqet dhe morën vendimin nëse do të luanin me cigare apo jo.

Pirja e duhanit ka qenë e lidhur me një numër problemesh shëndetësore – përfshirë sëmundjen e zemrës, pjellorinë dhe vdekshmërinë e hershme – por sëmundja më e zakonshme e kancerit të mushkërive është pirja e duhanit.

Nëse i kushtonit vëmendje kutive të cigareve dhe reklamave, do t’ju jepej një mesazh i qartë: “Ju pini duhan dhe rrezikoni të merrni kancer në mushkëri”. Sigurisht, shumica e njerëzve supozojnë se e kundërta është e vërtetë – “Mos pini duhan dhe nuk do të merrni kancer në mushkëri. As kjo nuk është e vërtetë”.

Megjithëse pirja e duhanit është deri tani shkaku kryesor i kancerit të mushkërive, një numër shqetësues i jo-duhanpirësve kontraktojnë kancerin e mushkërive çdo vit. Në vitin 2018, rreth 20 për qind e njerëzve që vdiqën nga kanceri i mushkërive kurrë nuk pinë duhan, transmeton KosovaPress.

Ndërkohë, gratë nën 55-vjeç (pavarësisht nëse kanë pirë duhan apo jo) tani kanë më shumë të ngjarë të marrin kancer në mushkëri sesa burrat. Dhe pavarësisht nga mosha e tyre, më shumë gra po vdesin nga kanceri i mushkërive, kanceri i gjirit ose ndonjë lloj tjetër kanceri.

“Ne nuk e dimë pse duhanpirësit nuk marrin kancer në mushkëri,” tha George Gomez, drejtori i Programit të Kancerit Mount Sinai në Nju Jork.

Teoria ka të ngjarë të synojë faktorë të tjerë të rrezikut – përfshirë ekspozimin ndaj radonit dhe tymit të duhanit. Faktorët gjenetikë gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm.

Sidoqoftë, doktor Gomez thekson se shmangia e cigareve është mënyra më e mirë për të mbrojtur veten. “Shumica dërrmuese që nuk kanë pirë duhan kurrë nuk do të marrë kancer në mushkëri,” thotë ai.

Nëse kurrë nuk keni pirë duhan, është mirë që të shmangni kancerin e mushkërive nëse qëndroni larg njerëzve që pinë duhan, testoheni për radon në shtëpi dhe kontrolloni standardet e sigurisë në punë nëse punoni në një industri me rrezik të lartë.

Skanimet CT rekomandohen tani për studime me rrezik të lartë për kancerin e mushkërive, me duhanpirës afatgjatë mbi 55-vjeç, përveç faktorëve të tjerë të rrezikut.

Ekzistojnë gjithashtu prova që një dietë e shëndetshme që përfshin fruta dhe perime mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit të mushkërive.

LEXO EDHE:

Back to top button