A ndikon vërtet çamçakëzi në humbjen e peshës?

A ndikon vërtet çamçakëzi në humbjen e peshës?

Shumë persona besojnë se çamçakëzi është një mjet efektiv për humbjen e peshës. Disa raportojnë se i ndihmon ata të mbajnë larg ngrënien e pa nevojshme, ndërsa të tjerët betohen se i mban dëshirat e tyre larg ose ndihmon në formësimin e fytyrës së tyre duke tonifikuar muskujt e tyre.

Edhe pse jo të gjitha studimet pajtohen, disa hulumtime sugjerojnë që çamçakëzi mund të ofrojë përfitimet e mëposhtme të humbjes së peshës. Mund t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të uritur dhe të përjetoni më pak dëshira

Veprimi i përtypjes mund të zvogëlojë urinë, t’ju bëjë të ndiheni më të ngopur dhe t’ju ndihmojë të përjetoni më pak dëshira, veçanërisht për ushqime të pa shëndetshme.

Në një studim të kohëve të fundit, çamçakëzi zvogëloi urinë dhe dëshirat pas një agjërimi 10-orësh po aq efektivisht sa pirja e një pije të pasur me kalori. Për më tepër, një rishikim i fundit i 15 studimeve, 5 prej të cilave ekzaminuan posaçërisht përtypjen e çamçakëzit, sugjeron që procesi i përtypjes mund të stimulojë lirimin e hormoneve specifike të zorrës, nga ana tjetër, duke ulur urinë dhe ngrënien e ushqimit. Thënë kjo, jo të gjitha studimet kanë vëzhguar gjetje të ngjashme. Prandaj, çamçakëzi mund të mos jetë një mënyrë efektive për të zvogëluar urinë ose marrjen e ushqimit për të gjithë.

Disa njerëz pëlqejnë të përtypin çamçakëz midis vakteve, pasi besojnë se ndihmon në rënien në peshë duke i ndihmuar të konsumojnë më pak kalori gjatë ditës. Në një studim, pjesëmarrësit që përtypnin çamçakëz mes mëngjesit dhe drekës jo vetëm që ndiheshin më pak të uritur midis vakteve, por gjithashtu hëngrën rreth 68 kalori më pak gjatë drekës sesa ata që nuk përtypnin çamçakëz. Për referencë, kjo është afërsisht e barabartë me 2 lugë çaji (10 gramë) gjalpë kikiriku ose një copë të vogël frutash.

Në mënyrë të ngjashme, studime të tjera sugjerojnë se çamçakëzi pas një vakti mund t’ju ndihmojë të hani deri në dhjetë për qind meze më të lehtë 3 orë më vonë sesa nëse nuk do të kishit përtypur ndonjë çamçakëz. Megjithëse këto zbulime duken premtuese, mbani në mend se zvogëlimet në marrjen e kalorive mbeten të vogla. Plus, aktualisht është e paqartë nëse ato rezultojnë në humbje të konsiderueshme afatgjatë të peshës.

Pra, çamçakëzi mund t’ju ndihmojë të ndjeheni pak më pak të uritur, të përjetoni më pak dëshira dhe të ndjeheni të ngopur për më gjatë. Nga ana tjetër, kjo mund t’ju ndihmojë të hani pak më pak kalori gjatë ditës. Sidoqoftë, efektet e tij duket se janë të papërfillshme dhe nuk ka gjasa të shkaktojnë rezultate afatgjata të humbjes së peshës pa u shoqëruar me ndryshime të konsiderueshme dietetike ose jetese.

Për më tepër, nuk ka asnjë provë shkencore që sugjeron që çamçakëzi mund të ndihmojë në formësimin e fytyrës tuaj duke tonifikuar muskujt tuaj. Çamçakëzi pa sheqer nuk ka gjasa të ofrojë përfitime shtesë mbi çamçakëzin e rregullt. Çamçakëzi që përmban kafeinë mund të jetë pak më i dobishëm, por duhet të përdoret me masë. Nëse nuk jeni duke u përpjekur gjithashtu të lini duhanin, përtypja e çamçakëzit të nikotinës në një përpjekje për të humbur peshë duhet të shmanget plotësisht.

LEXO EDHE:

Back to top button