A përdorni patate të vjetra? Kini kujdes sepse kjo mund të jetë e rrezikshme
A përdorni patate të vjetra? Kini kujdes sepse kjo mund të jetë e rrezikshme

PATATET janë një ushqim që shpesh e blejmë në sasi të mëdha dhe e ruajmë për javë të tëra, por rrallë mendojmë se sa kohë është e sigurt për t’u konsumuar. Megjithëse patatet dihet se janë afatgjatë, ato mund të bëhen të rrezikshme për shëndetin tuaj me kalimin e kohës.
Kujdes me patatet e mbirë
Nëse vëreni se patatet tuaja kanë mbirë, zbutur ose ndryshuar ngjyrën, është koha të jeni të kujdesshëm. Arsyeja kryesore qëndron tek solanina dhe chakonina, toksina natyrale nga grupi i glikoalkaloideve. Këto substanca mund të shkaktojnë shqetësime të tretjes, dhimbje koke, madje edhe simptoma neurologjike nëse gëlltiten në sasi të mëdha.
Patatet e mbirë me filiza të vegjël mund të konsumohen sërish nëse i prisni me kujdes, por nëse filizat janë të gjatë dhe të shumtë, më mirë t’i hidhni. Njollat e gjelbra në lëvozhgë janë shenjë e sasisë së shtuar të solaninës. Patate të tilla mund të kenë një shije të hidhur dhe nëse hani shumë prej tyre, mund të helmoheni.
Si ta ruani siç duhet
Për të parandaluar prishjen, ruani patatet në një vend të errët, të thatë dhe të freskët, idealisht në një temperaturë midis 7 dhe 10°C. Frigoriferi nuk rekomandohet pasi mund të nxisë shndërrimin e niseshtës në sheqerna, të cilat mund të ndikojnë në shijen dhe strukturën kur gatuhen.
Nëse vëreni një erë të pakëndshme, kalbur ose myk, mos rrezikoni – hidhni patatet menjëherë. Ruajtja e duhur dhe kontrolli i rregullt do të parandalojnë problemet e mundshme shëndetësore dhe do të sigurojnë që të përfitoni sa më shumë nga ky ushqim.