A pini edhe ju kafe pas darkës?

A pini edhe ju kafe pas darkës?

Kafeja është diçka pa të cilën nuk mund të imagjinohet dita. Një ritual, një nevojë, një zakon dhe një pije që i bashkon njerëzit. Përveç dilemës më të zakonshme, sa kafe duhet pirë në ditë për të mos rrezikuar shëndetin, një nga pyetjet më të shpeshta është nëse kafes duhet t’i shtohet diçka dhe nëse ajo sjell përfitime apo dëm. Pse njerëzit zgjedhin kafen si fundin perfekt të një vakti dhe cilat janë pasojat e mundshme të kësaj zgjedhjeje?

Arsyet për të pirë kafe pas darkës

Pirja e kafesë pas vaktit është bërë pjesë e përvojës kulturore në shumë restorante në mbarë botën. Përveçse kontribuon në shijimin e vaktit, kafeja mund të ndihmojë edhe në luftimin e përgjumjes, e cila shpesh ndodh pas vakteve më të mëdha dhe më të rënda. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur duam të vazhdojmë shoqërimin pas darkës ose kur ndihemi të lodhur pas një dite të plotë në punë.

Kafeina në kafe mund të stimulojë sistemin e tretjes, duke e bërë më të lehtë tretjen dhe duke ndihmuar në ruajtjen e energjisë pas një vakti. Disa studime madje kanë zbuluar se kafeja mund të jetë përgjegjëse për të ndihmuar në rritjen e baktereve të shëndetshme në sistemin tretës. Pirja e kafesë ju ndihmon t’i rezistoni ngrënies së tepërt. Mund të ndihmojë gjithashtu nëse po përpiqeni të shmangni tundimet si p.sh. të hani dy copa tortë me çokollatë.

Gjithashtu, kafeja njihet për vetitë e saj antioksiduese dhe anti-inflamatore, të cilat mund të kontribuojnë më tej në shëndetin.

Humbja e lëndëve ushqyese

Megjithatë, studimet kanë treguar se pirja e kafesë pas një vakti mund të zvogëlojë aftësinë e trupit për të absorbuar hekurin. Sa më shumë kafeinë të konsumojmë, aq më pak hekur nga vakti përthithet. Nëse niveli juaj i hekurit është i ulët, por ju pëlqen të pini kafe pas një vakti, merrni parasysh kafenë me një nivel më të ulët të kafeinës.

Sa shpejt pas një vakti mund të pini kafe?

Mund ta pini sa herë të doni, por është e rëndësishme të dini se nëse jeni të shqetësuar se nuk mund të flini, pini sa më shpejt. Edhe pse ndryshon nga personi në person, kafeina zakonisht qëndron në trupin tonë për 5 deri në 6 orë pas konsumimit.

Pse kam dëshirë për kafe pas një vakti?

Ka shumë arsye pse ju pëlqen kafeja. Kjo mund të jetë rezultat i zakonit të përgjithshëm të pirjes së kafesë, pasi kafeina krijon varësi. Megjithatë, shumë adhurues të kafesë thjesht shijojnë përvojën e pirjes së pijes së tyre të preferuar.

Pasojat e mundshme të pirjes së kafesë pas darkës

Konsumimi i tepërt i kafeinës mund të ndikojë në cilësinë e gjumit dhe të shkaktojë një ndjenjë shqetësimi tek disa njerëz. Gjithashtu, kafeja mund të ndërhyjë në përthithjen e disa lëndëve ushqyese, siç është përmendur tashmë, siç është hekuri, i cili mund të jetë veçanërisht problematik për njerëzit që tashmë kanë anemi.

Gëzim i moderuar dhe i vetëdijshëm i kafesë

Pirja e kafesë pas darkës mund të jetë një ritual i këndshëm për shumë njerëz, por është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për sasinë e kafeinës dhe efektet e saj të mundshme shëndetësore. Vendimi nëse do të pini kafe pas një vakti duhet të merret me vetëdije, duke marrë parasysh nevojat dhe preferencat individuale. Shijojeni kafen tuaj, por me moderim!

LEXO EDHE:

Back to top button