A pini ujë në shishe? Shkencëtarët shpjegojnë pse uji i rubinetit është më i mirë

Gjysma e parave të shpenzuara në mbarë botën për ujin në shishe, konsumi i të cilit fjalë për fjalë ka shpërthyer në dekadat e fundit, do të mjaftonte për të siguruar akses universal në ujin e pijshëm, tregon një studim i Kombeve të Bashkuara .

Nëse do të ndalonim pirjen e ujit të ambalazhuar, do të kontribuonim efektivisht në uljen e ndotjes nga plastika, duke pasur parasysh se 85 për qind e këtyre shisheve përfundojnë në deponi, shtoi raporti. Zgjedhjet e konsumatorëve për atë që të pinë ndikohen fuqishëm nga paragjykimet e rrënjosura thellë, theksojnë autorët.

“Ata besojnë se uji në shishe është më i shëndetshëm,” shpjegon Zeineb Bouhlel, kreu i studimit të OKB-së të botuar të enjten e kaluar .

“Megjithatë, ne kemi treguar se kjo nuk është 100% e vërtetë, dhe kemi treguar gjithashtu se njerëzit paguajnë shumë për ujin e ambalazhuar, nga 150 deri në 1000 herë më shumë se një litër ujë rubineti,” thotë një shkencëtar nga Instituti i Kombeve të Bashkuara për Ujë, Mjedis dhe Shëndet me qendër në qytetin kanadez Hamilton.

Ndotësit janë gjetur në qindra marka të ujit në shishe nga më shumë se 40 vende dhe shpesh tejkalojnë standardet lokale dhe globale, thekson raporti, shkruan Renata Tomasevic Virovec për Hina.

Teksti paralajmëron gjithashtu një mungesë serioze të rregulloreve për prodhimin e shisheve. Theksohet se qeveritë nuk po arrijnë të vazhdojnë me zgjerimin galopant të këtij sektori.

“Shfrytëzimi i pakontrolluar i ujërave nëntokësore për mbushje dhe shitje” me kalimin e kohës mund të çojë në varfërim ose reduktim drastik të furnizimit me ujë të pijshëm nëntokësor, thonë autorët.

Miliarda njerëz pa akses në ujë të pijshëm

Dy miliardë njerëz në botë ende nuk kanë qasje në ujë të pijshëm cilësor, paralajmëron një nga autorët e studimit, Vladimir Smakhtin.

Është bërë njëfarë progresi, thotë studimi. Kështu, në vitin 2020, 74 për qind e popullsisë së botës kishte akses në ujë të sigurt nga rubineti, një rritje nga 62 për qind një vit më parë.

Por “ne jemi ende shumë larg” nga arritja e qëllimit të Kombeve të Bashkuara për të siguruar akses në ujë të pijshëm për të gjithë banorët e planetit deri në vitin 2030, thotë Smakhtin, duke paralajmëruar se “tendenca aktuale nuk është e qëndrueshme”.

Autorët e raportit të OKB-së bëjnë thirrje gjithashtu për një transparencë shumë më të madhe dhe u bëjnë thirrje vendeve të miratojnë masa ligjore që do t’i detyrojnë prodhuesit të zbulojnë publikisht të dhënat se sa metra kub ujë nxjerrin dhe të vlerësojnë rregullisht pasojat mjedisore të aktiviteteve të tyre.

Gjatë dekadës së fundit, prodhimi global i ujit në shishe është rritur me 73 për qind, duke arritur në afro 270 miliardë e 350 miliardë litra.

LEXO EDHE:

Back to top button