Afrika po ndahet në dy kontinente dhe mund të hapë një oqean të ri të madh

Afrika po ndahet në dy kontinente dhe mund të hapë një oqean të ri të madh

Në 5 deri në 10 milionë vjet, një oqean i ri mund të përshkojë kontinentin dhe ta kthejë Afrikën Lindore në një ishull.

Afrika ngadalë por me siguri po ndahet në dysh. Ashtu si çdo gjë në gjeologji, është një proces jashtëzakonisht i gjatë që do të marrë miliona vjet, por përfundimisht do të rezultojë në shkëputjen e një pjese të Afrikës Lindore nga pjesa tjetër e kontinentit, duke krijuar me gjasë një oqean të ri që do të shfaqet midis dy masave tokësore.

Thyerja kolosale është e lidhur me Sistemin Rift të Afrikës Lindore (EARS), një nga çarjet më të mëdha në botë që përshkon mijëra kilometra nëpër disa vende në Afrikë, duke përfshirë Etiopinë, Keninë, DR Kongon, Ugandën, Ruandën, Burundin, Zambinë. , Tanzania, Malavi dhe Mozambiku.

Ky sistem i çarjes do të thotë se pllaka afrikane po ndahet në dy pllaka – pllakën më të vogël somaleze dhe pjatën më të madhe nubiane – të cilat po largohen me një ritëm super të ngadaltë të kërmillit – milimetra në vit, sipas një studimi të vitit 2004.

Në vitin 2018, lajmet për një plasaritje që u shfaq në Kenia u bënë virale, me shumë që pretenduan se kjo ishte dëshmi e ndarjes së Afrikës në dysh para syve tanë. Edhe pse kjo skenë befasuese ishte e lidhur me VESHËT, është disi mashtruese ta paraqesim atë si dëshmi të gjallë të copëtimit të madh të Afrikës.

Kjo ishte ndoshta vetëm një shprehje shumë e lokalizuar e aktivitetit të rregullt të çarjes së luginës. EARS ka qenë në këtë proces të vazhdueshëm për rreth 25 milionë vjet dhe çarja në Kenia ishte një pëshpëritje indirekte e asaj që po ndodh në kontinent.

Megjithatë, në 5 deri në 10 milionë vjet, ndryshimet në VESHTË mund të rezultojnë në një botë krejtësisht të ndryshme. Rreth kësaj periudhe kohore, ka të ngjarë të shohim një formë të re oqeanike midis Pllakës Somaleze dhe Pllakës Nubiane. Kontinenti i madh i Afrikës do të humbasë shpatullën e tij lindore dhe një det i madh do të presë Afrikën Lindore.

Sado e çuditshme të duket, ia vlen të kujtojmë se sipërfaqja e Tokës është në një gjendje të vazhdueshme lëvizjeje; është thjesht aq i ngadalshëm sa njeriu nuk mund ta përjetojë atë.

Pamja e botës siç e njohim sot është relativisht e re. Toka dhe detet që shohim sot – të Euroazisë, Amerikës, Afrikës, Antarktidës dhe Oqeanisë – janë produkt i pllakave të mëdha tektonike që përshtaten së bashku si një enigmë. Megjithatë, është shumë i ngadalshëm, pasi këto pjesë të enigmës lëvizin në një hark kohor prej miliona vjetësh.

Vetëm mendoni për ndarjen që pa Toka rreth 138 milionë vjet më parë kur Amerika e Jugut dhe Afrika u ndanë. Nëse shikoni bregun perëndimor të Afrikës dhe bregun lindor të Amerikës së Jugut, do të vini re se ato përshtaten së bashku si dy pjesë të një enigme, duke theksuar bukur se si këto kontinente dikur ishin bashkuar si një.

Shkëputja e Afrikës Lindore do të jetë vetëm një faqe tjetër në këtë histori gjigante gjeologjike. Kush e di nëse njerëzimi do të jetë përreth për të parë ndonjë nga këto ndryshime, por nuk duket shumë shpresëdhënëse.

LEXO EDHE:

Back to top button