Ageler beson se Kamçev ka kryer tradhti ndaj popullit të këtij vendi

Ageler beson se Kamçev ka kryer tradhti ndaj popullit të këtij vendi

Ministria amerikane e Financave e ka shënuar Jordanin “Orce” Kamçev në listën e zezë të SHBA-së për shkak të veprave korruptive dhe kriminale dhe tani i takon organeve dhe institucioneve kompetente në vend që të ndërmarrin veprime të mëtutjeshme në përputhje me ligjet që rregullojnë këtu, tha sot ambasadorja amerikane, Angela Ageler, në konferencën për media në Ambasadën në Shkup, duke theksuar se korrupsioni duhet të kuptojë të gjithë pasojat.

“I takon përgjegjësive për zbatimin e ligjeve, gjyqësorit dhe përfaqësuesve të tjerë të qeverisë që të ndërmarrin veprime të mëtejshme dhe u takon atyre dhe vendimet e tyre duhet të bazohen në ligjet në Maqedoninë e Veriut”, tha Ageler.

Ajo kujtoi se Departamenti Amerikan i Thesarit dje e zhvendosi Kamçevin në listë sipas Urdhrit Ekzekutiv (EO) 14033.

– Shpresoj se veprimet e fundit të Uashingtonit e kanë bërë të qartë se Shtetet e Bashkuara mund dhe do të vazhdojnë të përdorin të gjitha mjetet në dispozicion për të mbajtur përgjegjës ata individë dhe organizata, aktivitetet kriminale të të cilëve minojnë sigurinë, stabilitetin dhe vlerat e qeverisjes së mirë në Maqedoninë e Veriut, pavarësisht nga pozicioni, përkatësia politike apo koha e abuzimeve. Shtetet e Bashkuara, si çështje e ligjit, janë plotësisht të përkushtuara ndaj përgjegjësisë, pavarësisht nëse këto lëvizje vijnë nga Departamenti i Shtetit, Departamenti i Thesarit, Tregtia apo institucione të tjera të qeverisë sonë, tha Ageler.

Ajo tha se duke keqpërdorur pozitën e tij zyrtare, pastrim parash, ryshfet dhe vepra të tjera, Kamçev jo vetëm që ka marrë pjesë në cenimin e besimit të publikut në sistemin e drejtësisë në Maqedoninë e Veriut, por ka kryer edhe një tradhti të theksuar ndaj popullit të këtij vendi.

– Publiku meriton që institucionet të cilave u besohet të punojnë sipas parimeve demokratike, transparente dhe pa kompromise. Që Maqedonia e Veriut të kapërcejë sfidat përpara dhe të arrijë qëllimin e saj për të qenë një anëtare e begatë, produktive dhe e vlerësuar e komunitetit evropian, korrupsioni nuk mund të mbetet i pakontrolluar. Aktorët e korruptuar duhet dhe do të mbahen përgjegjës, siç tregon ky përcaktim, tha Ageler.

Ajo shtoi se sipas ligjeve të SHBA-së, Ministria e Financave duhet të etiketojë individin kur ka prova të forta të akteve korruptive dhe kriminale dhe shtoi se e njëjta gjë vlen edhe për Departamentin e Shtetit dhe Ministrinë e Tregtisë.

– Korrupsioni në asnjë formë nuk duhet toleruar në këtë vend. Ata që minuan sundimin e ligjit për përfitime personale dhe në kurriz të popullit të Maqedonisë së Veriut duhet të kuptojnë se korrupsioni ka pasoja. Dhe shpresoj që qytetarët e këtij vendi të mrekullueshëm do të kërkojnë integritet nga ata që kanë ndikim, tha ajo.

I pyetur nëse lista do të zgjerohet me emra ndoshta të rinj, Ageler tha se për momentin nuk ka asnjë informacion se çfarë do të ndodhë më pas.

Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA-së për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) e caktoi Kamçevin dje, në zbatim të Urdhrit Ekzekutiv (EO) 14033, në listën e individëve ose subjekteve që minojnë ose kërcënojnë stabilitetin e Ballkanit Perëndimor përmes korrupsionit dhe sjelljeve të tjera destabilizuese. Sipas tyre, Kamçev ka keqpërdorur pozitën e tij, duke u angazhuar në aktivitete korruptive dhe duke zbatuar një agjendë egoiste në kurriz të institucioneve demokratike dhe qytetarëve të Maqedonisë së Veriut.

Në deklaratën e tyre përmendet edhe rasti “Platsovi na Vodno” në të cilin Kamçev akuzohet për shpëlarje parash, si dhe përmendet edhe pranimi i fajësisë së Kamçevit në rastin “Imperia” në të cilin ai dyshohej për bashkim kriminal, mashtrim, pastrim parash dhe krime të tjera që lidhen me bizneset e tij.

Për më tepër, Kamçev përdori ndikimin dhe pasurinë e tij të korruptuar për të manipuluar sistemin gjyqësor të Maqedonisë së Veriut në favor të tij. Në vitin 2020, kryeprokurori i Prokurorisë Speciale (SPO) u akuzua për pranim të ryshfetit nga Kamçevi dhe dëshmoi se Kamçevi kishte paguar para në këmbim të kushteve të favorshme për arrestimin dhe përfundimin e rastit. Kamçev më vonë ngriti një padi civile kundër prokurorit kryesor dhe të tjerëve, duke pretenduar se e kishin zhvatur. Gjykata themelore civile në Shkup vendosi se Kamçev nuk është viktimë dhe nuk ka të drejtë në kompensim, thuhet në deklaratë.

LEXO EDHE:

Back to top button