Akullnaja e Ditës së Kijametit ngjitet pas “kthetrave” të saj – një katastrofë globale po rritet

Akullnaja e Doomsday në Antarktidë po shkrihet me një ritëm shumë më të shpejtë sesa pritej dhe kjo mund të shkaktojë që niveli i detit të rritet deri në dy metra.

Një akullnajë në Antarktidë e quajtur Doomsday mund të shkrihet shumë më shpejt sesa mendohej më parë, sepse është ngjitur në një pjatë shumë më të trashë, ka zbuluar një studim i ri shkencor.

Shkrirja e një akullnaje me madhësinë e Floridës mund të rrisë nivelin e detit deri në dy metra. Është kjo, si dhe fakti që ai vepron si një tampon midis deteve që ngrohen dhe Akullit shumë më të madh të Antarktidës Perëndimore, që i jep pseudonimin e tij ogurzi.

Megjithatë, një studim i ri, i udhëhequr nga Universiteti i Floridës Jugore (USF), zbuloi se Thwaites Glacier (emri i vërtetë i Doomsday) është shkrirë shumë më shpejt në shekujt e kaluar sesa është parë në vitet e fundit, që do të thotë se një ritëm i ngjashëm i shpejtë i tërheqja mund të aktivizohet në të ardhmen.

Studiuesit e mësuan këtë duke përdorur drone nënujore për të hartuar për herë të parë shtratin e detit nën akullnajë. Kreshtat që ata hartuan janë “si një gjurmë” që tregon se ku ishte baza e akullnajës, sipas një njoftimi për shtyp. Kjo tregon se në një moment në 200 vitet e fundit, Thwaites ra dy herë më shpejt sesa është vërejtur vitet e fundit, thuhet në deklaratë.

“Thwaites me të vërtetë po mbahet për thonjtë e tij sot dhe ne duhet të presim të shohim ndryshime të mëdha në periudha të shkurtra kohore në të ardhmen, madje nga viti në vit, pasi akullnaja tërhiqet pas një kreshtë të cekët në luginën e saj,” tha Dr Robert Larter, një detar. gjeofizikan i Antarktidës Britanike, i cili është autor i studimit.

Alastair Graham, një gjeofizik detar i USF-së që udhëhoqi kërkimin, tha: “Vetëm një shtytje e vogël nga Thwaites mund të çojë në një përgjigje të madhe.”

Shkalla e shkrirjes së Thwaites ishte hartuar më parë duke përdorur imazhe satelitore. Ekzaminimi i këtyre imazheve në vitin 2020 zbuloi se Thwaites dhe fqinji i tij, Pine Glacier, po shpërbëhen më shpejt sesa besohej më parë.

Thwaites mbrohet pjesërisht nga një shtresë akulli që shkencëtarët e kanë parë duke u zhdukur me shpejtësi. Dhjetorin e kaluar, shkencëtarët parashikuan se akullnaja ishte në rrugën e duhur për t’u shkrirë brenda pesë viteve.

LEXO EDHE:

Back to top button