Alkooli dhe kanceri janë më të lidhur nga sa mendoni – Para se të pini një pije tjetër, zbuloni pse
Alkooli dhe kanceri janë më të lidhur nga sa mendoni – Para se të pini një pije tjetër, zbuloni pse

Edhe vetëm një deri në dy pije alkoolike në ditë mund të rrisin gjasat e disa llojeve të kancerit, veçanërisht kancerit të zgavrës me gojë, ezofagut, zorrës së trashë, mëlçisë dhe gjirit tek gratë, tregojnë hulumtimet. Prandaj, në Amerikë është nisur një iniciativë për të rritur ndërgjegjësimin për lidhjen mes alkoolit dhe kancerit dhe po propozohen etiketa të reja paralajmëruese për çdo pije alkoolike, të ngjashme me ato që gjenden në produktet e duhanit.
Sipas Institutit Amerikan për Kërkimin e Kancerit në vitin 2019, shumica e njerëzve janë përgjithësisht të vetëdijshëm se pirja e alkoolit dëmton mëlçinë dhe shkakton cirrozë, por më pak se gjysma e atyre që pinë e dinë se mund të çojë edhe në kancer.
Si shkakton kancerin alkooli?
Ka katër rrugë përmes të cilave alkooli mund të çojë në kancer.
Së pari , trupi në mënyrë natyrale zbërthen alkoolin në acetaldehid, i cili mund të dëmtojë dhe degradojë ADN-në, gjë që më pas çon në tumore. Kjo lidhje është aq e fortë sa që acetaldehidi është klasifikuar si kancerogjen që nga viti 1999.
Efekti i dytë i dëmshëm i alkoolit dhe një rrugë drejt zhvillimit të mundshëm të kancerit është se alkooli krijon specie reaktive oksigjeni ose “radikale të lira”. Ato njihen si molekula të paqëndrueshme që përmbajnë oksigjen dhe dëmtojnë më tej ADN-në.
Mënyra e tretë sesi konsumimi i alkoolit mund të çojë në sëmundje të mundshme malinje është ndikimi që ka tek hormonet, si estrogjeni. Alkooli mund të rrisë sasinë e estrogjenit në trup dhe në këtë mënyrë të rrisë dëmtimin e indeve të gjirit (përsëri duke dëmtuar ADN-në e tij) që çon në kancer. Kjo lidhje është veçanërisht alarmante sepse të dhënat epidemiologjike tregojnë se një numër drastikisht më i lartë i grave pinë alkool.
Arsyeja e katërt pse alkooli është i dëmshëm në kontekstin e rritjes së rrezikut të kancerit është fakti se alkooli është një tretës, që do të thotë se lehtëson thithjen e lëndëve kancerogjene nga burime të tjera, si cigaret dhe stilolapsat kur konsumohen së bashku, gjë që ndodh shpesh.