Ankthet e tmerrshme dhe halucinacionet mund të jenë shenja të hershme të një sëmundjeje autoimune, zbulon studimi

Ankthet e tmerrshme dhe halucinacionet mund të jenë shenja të hershme të një sëmundjeje autoimune, zbulon studimi

Një studim i ri sugjeron se ankthet dhe halucinacionet mund të jenë shenja të hershme të një sëmundjeje autoimune.

“Për shumë vite kam diskutuar për makthet me pacientët me lupus dhe mendova se ato kishin lidhje me sëmundjen. Ky studim ofron prova për këtë”, tha autori i studimit, David D’Cruz.

Hulumtimi është fokusuar në lupus, një sëmundje autoimune që mund të shkaktojë inflamacion në të gjithë trupin. Studiuesit anketuan 676 njerëz me lupus në lidhje me kohën e 29 simptomave neurologjike dhe mendore si depresioni, halucinacionet dhe humbja e ekuilibrit.

Tre nga pesë pacientë raportuan se kishin gjumë të shqetësuar. Një e treta e tyre deklaruan se kjo simptomë u shfaq më shumë se një vit para fillimit të lupusit.

Pothuajse një në katër pjesëmarrës thanë se kishin halucinacione. Halucinacioneve shpesh u paraprinin makthe në të cilat njerëzit sulmoheshin ose kapeshin.

Autorët e hulumtimit theksuan rëndësinë e njohjes së hershme të simptomave për të parandaluar diagnozën e gabuar nga mjekët. Nuk ka kurë për lupusin, por simptomat dhe inflamacioni mund të kontrollohen me ilaçe dhe ndryshime në stilin e jetës.

“Është e rëndësishme që mjekët të flasin me pacientët e tyre për këto lloj simptomash dhe të regjistrojnë përparimin individual të simptomave të secilit pacient”, tha autorja e studimit Melanie Solan.

LEXO EDHE:

Back to top button